Bibliografie van Barcas
• Alexander de Grote
LISE OP MONSTEREILAND 1


Kristof Berte + Kristof Berte/Barcas • Strip2000
48 p. (SC)
Leve de kinderlijke fantasie

We zijn in het ootje genomen. Monsters op kinderkamers vind je bijlange niet in de kleerkast. Wij weten wel beter, je kleerkast is volkomen safe. Het is onder je bed dat je moet zijn. Wedden? Schuif je stapelbed maar eens opzij...

Debutant Kristof Berte weet hoe een verhaal te beginnen en gebruikt daarvoor allerhande visuele en narratieve trucjes. De focus op de kat als aanbrenger van de verhaalaanhef, de buur die met de hond wandelt, de auteur vertelt er alles over in onze Commentatorrubriek. Wat van bij het begin opvalt, is de nadrukkelijke zorg die is besteed aan een zeer moderne kadrage. Let bijvoorbeeld op de kat die door het raam kijkt. De structuur van het raam met rooster waardoor de kat kijkt, wordt heel opvallend overgenomen in een langer verticaal kader.

Ook door Kristof Berte zijn we in het ootje genomen. Dit album had er alle schijn naar vooral op kinderen te zijn gericht, een ode aan de kinderlijke fantasie, zeg maar. Toch bevat dit verhaal over een kinderdroom — is het wel een droom? — een gelaagdheid die het ook voor de ouderen onder ons een verrassende leeservaring maken. Welke andere monsters ken je die het ook over quota, economisch klimaat of universitaire opleidingen hebben? Andermaal in De Commentator zegt Berte dat hij een prinses-op-de erwt-verwijzing in het album stak. De scène met de slingerende apen vinden we zelf wat een referentie naar Jungle Book, wat best mogelijk is, want ook met Frozen wordt de draak gestoken.

Ooit was er Bone, mede door z'n tekenstijl erg toegankelijk, maar met meer om het lijf dan op het eerste zicht lijkt. Zo is het in mindere mate ook hier. De tekeningen zijn bewust ongecompliceerd, maar met een opvallende schwung, door Tom Metdepenningens inkleuringen samengebracht tot ontwapende geslaagde, vrolijke platen. De heren hebben zich duidelijk uitgeleefd, let maar eens op de pagina die op een arcade-computerspel lijkt.

Barcas, de co-scenarist van Alexander de Grote, leverde ook hier assistentie voor het scenario en wordt daarvoor bedankt. Verder noemt Kristof Berte zijn dochter Lise zijn inspiratiebron. Hij heeft ook een zoon, hop dus naar dat volgende album!

> DIEDERIK VAN DE VELDE — november 2016