Bibliografie van Szymon Kudranski
• Batman: Detective Comics
• Batman: The Dark Knight
• Green Lantern
Bibliografie van Gregg Hurwitz
• Batman: Detective Comics
• Batman: The Dark Knight
PINGU├»N 
Pijn en Vooroordeel


Szymon Kudranski + Gregg Hurwitz • RW Uitgeverij
144 p. (HC)
Waanzin

Het personage van de caped crusader is al verschillende keren verfilmd, maar een van de bekendste weergaves is toch nog steeds de campy cultserie Batman uit de jaren 1960. Verkleed in een paarse maillot en met sidekick Robin bestreed de vleermuisman kitscherige schurken als de Joker, Riddler en Pinguïn. Vele jaren later speelde Danny de Vito het personage van Pinguïn in de Batman-film Batman Returns.

Sinds de eerste tv-serie veranderde de echte wereld, maar ook in Gotham City stond de tijd niet stil. De stad werd ruwer, donkerder en smeriger. En in deze stad speelt zich het verhaal van Pinguïn: Pijn en Vooroordeel af.

In de loop van de jaren werd de rol van de Pinguïn in de reguliere Batman-comics niet groter, hoewel hij toch al sinds 1941 meedraait. Het personage van de Joker kent bijna iedereen, maar ook Bane, Killer Croc, Scarecrow en vooral Ra's al Ghul waren goed voor menig avontuur. Maar in deze losstaande verhaallijn is de hoofdrol voor Oswald Cobblepot weggelegd. Het autersduo Szymon Kudranski en Gregg Hurwitz vertellen meer over zijn jeugd, zijn uiterlijk, de band met zijn moeder en de manier waarop Cobblepot zich liet inspireren voor zijn personage van de Pinguïn.

Schrijver Hurwitz presenteert de lezers een verhaal met diepgang, over emoties en gevoelens. En op de achtergrond vinden er verschillende erg gewelddadige berovingen plaats. De daders aarzelen niet om iemand te onthoofden om een halssnoer te kunnen meenemen. Maar voor wie werken deze overvallers en wat gebeurt er met de gestolen juwelen?

De tekeningen van Kudranski passen goed bij het verhaal. Soms zijn ze gedetailleerd, dan weer wat grover. Er wordt vakkundig gebruik gemaakt van invalshoeken en de inkleuring is de kers op de taart. Een leuk extraatje zijn covers van de vijf losse Amerikaanse delen.

Zoals wel vaker in miniseries over zijn tegenstanders speelt Batman zelf geen hoofdrol. En op de momenten dat hij in actie komt, is hij een donkere wreker die de tere zieltjes van Gotham beschermt tegen de waanzin van Pinguïn.

Wie voor het eerst wil kennismaken met het Batman-universum raden we andere albums aan (Hush bijvoorbeeld) maar wie zijn bestaande Batman-collectie wil uitbreiden is dit album zeker een aanrader.

> DAI HEINEN — november 2015