FOTOREPORTAGE over Suske en Wiske 300
— 28 juni 2008 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van De Stripspeciaalzaak en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <
Op donderdag 26 juni 2008 woonden we een persconferentie bij in een van de bollen van het Atomium. De aanleiding was de verschijning van Suske en Wiske nummer 300, Het Machtige Monument, met het Atomium in een glansrol. Op deze pagina vind je een fotoreportage voorzien van commentaar en weetjes.

Patrick Van Gompel (vtm-nieuws) laat scenarist Peter Van Gucht zijn zegje doen. Tekenaar Luc Morjaeu ziet het uitgenodigde volk (pers en scholieren) aan de ingang van het Atomium al toestromen.

Voor deze scholieren stond op elke tafel een snoeptaart. Dat belette ons niet er zelf ook van te smullen.

De cast van de musical De Circusbaron was ook aanwezig. Hier zien we Suske met plat kuifje. De musical loopt vanaf 23 oktober 2008 in de Stadsschouwburg van Antwerpen en toert daarna in heel Vlaanderen en Nederland. Music Hall Group staat in voor de productie. Op hun actief staan kleppers als Les Misérables, The Phantom of the Opera, Romeo & Julia, De Tovenaar van Oz, Peter Pan, Dracula en zeven jaar geleden De Spokenjagers naar een ander Suske en Wiske-album.

Bij Suske hoort Wiske. Hier allebei te zien temidden hun doelpubliek.

Overzicht van de plaats van gebeuren: de evenementenbol van het Atomium.

Suskes kuifje is hersteld. Wiske praktiseert haar knipoogkunde. Dit zijn natuurlijk niet de echte strippersonages. Het zijn acteurs! Liesbeth De Wolf vertolkt Wiske. Dat betekent dat Niels Destadsbader dan Suske speelt.

We hadden beter gevraagd aan iemand wat al die kinderen er kwamen doen. Rechts een juffrouw en een meester, voor de gelegenheid met respectievelijke Wiske- en Lambik-attriubuten. Links staat een grote meneer van Standaard Uitgeverij: algemeen directeur Eric Willems.

De musicalcast op een rij: een opgevulde borstkas van Jerom zal acteur Ben Van Hoof wellicht nog flink doen zweten op deze zonovergoten dag. Tante Sidonia wordt voor het eerst door een vrouw vertolkt. Wanda Joosten moet acteurs als Peter Van den Begin in de film De Duistere Diamant doen vergeten.

De overgrote meerderheid van het aanwezige publiek waren kinderen op wie het overgrote deel van de speeches was afgestemd.

Ha ja, tussen de castleden van daarnet ontbrak Lambik. Als hij ons in zijn hoedanigheid van Lambik (die eigenlijk een vervelende klier is) niet aanspreekt of betrekt in zijn spel, kunnen we acteur Ronald Van Rillaer best pruimen. De kinderen smullen van zijn interventies om de verschillende sprekers aan te kondigen.

Zo kan-ie wel weer. Onze fotograaf laat zich gaan om enkele make-upgeheimen te weten te komen. Ceci n'est pas un nez. 't Zijn er twee!

Een van de gastspekers was Helena Vandersteen, "de minst jonge dochter" van Willy Vandersteen die in het album ook voorkomt. In haar dankwoordje vermeldt ze alle betrokken partijen aan de albumproductie. Extra dank gaat naar de lezertjes die er mee helpen voor zorgen dat elk nieuw album een oplage haalt van 200.000 exemplaren. De totale verkoop van alle albums zou 200 miljoen stuks bedragen, uitgegeven in twintig talen.

Ook het auteursduo Luc Morjaeu en Peter Van Gucht persen er het ene na het andere bedankingswoordje uit. Hun dank gaat ook naar de dikwijls in de schaduw opererende studiomedewerkers. Van Gucht opende zijn speech met "Album 300, awel merci". Met Morjaeu stak hij een sketchachtige dialoog af om te eindigen met de ideale afsluiter "Bij 300 begint de toekomst". Dit album is pas hun dertiende in de reeks.

Hier een ander zicht op beide heren met voor een keer een luisterende Lambik. In de meeste gevallen hoort hij vooral zichzelf graag bezig, de snoeshaan.

Brussels minister voor de externe betrekkingen Guy Vanhengel werd voor zijn bijdrage aan het gebeuren bedankt met een luxeversie van het album. In de doos met het album in hardcoveruitvoering steekt een alpacaherinneringsmunt. De oplage bedraagt 500 exemplaren en is voorzien van een genummerd en gesigneerd certificaat. In deze speciale albumuitvoering (dat jou 169,95 euro kost) zit een katern met aantekeningen en schetsen van het auteursduo. Van Marcus Hoogveld zijn een aantal voorstudies en ontwerpschetsen opgenomen. Achteraf mocht Vanhengel zelf albums signeren. In zijn speech liet hij niet onvermeld dat in het Brussels stripjaar 2009 een expo komt van Willy Vandersteen in het stadhuis van Brussel op de Grote Markt. Mooi zo. Vandersteen heeft nog gewoond en gewerkt in Brussel. Suske en Wiske werden er op papier geboren. En fantastische avonturen als Het Spaanse Spook, Het Kregelige Ketje en De Schat van Beersel spelen zich in Brussel en omstreken af. Ook het Jerom-album De Vreemde Verzameling trouwens waar dit Suske en Wiske-album schatplichtig aan is.

Rechts minister Vanhengel. Links staat een andere belangrijke man die als wederdienst een luxeversie kreeg. Zijn naam is Bruno De Lille en hij is de baas van het Atomium. Wij hoorden hem uit over de overeenkomst die de uitgeverij met de beheerders van het Atomium trof. We begonnen met hem eraan te herinneren dat de makers van Blake en Mortimer de wind van voren kregen bij het gebruik van het beeld van het Atomium op de cover van De Sarcofagen van het 6de Continent deel 1. Omdat het nationale monument ook op de cover van Suske en Wiske 300 voorkomt, werd inderdaad een financiële overeenkomst geregeld. Ze moeten wel, het Atomium krijgt geen subsidies en moet andere inkomsten aanboren om de werking en onderhoud te financieren. Met Standaard Uitgeverij wierpen ze het op een akkoordje. De prijs voor het beeldrecht werd laag gehouden in ruil voor x aantal albums die de beheerders konden wegschenken aan relaties of verkopen in het Atomium. Er bestaat effectief een editie met speciale backcover die enkel in het Atomium te verkrijgen is.

Nog eens beide heren, blij poserend met hun cadeau. Even werd de fotograaf op de schouder getikt. Op de achtergrond hadden we namelijk mini-Europa op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. De grote baas daarvan waarschuwde ons dat dit niet zomaar kon. Ook al beeldrecht? Het ligt gevoelig. Vanhengel is trouwens een toffe pee die aardig met kinderen op kan schieten. Aan ons vertrouwde hij toe nog steeds graag strips te lezen, maar dan enkel van de klassieke jeugdreeksen.

Cast en auteurs voor een laatste schoon plaatje. Jerommeke houdt zich kranig met zijn opgevulde borstkas. Suske heeft het moeilijker met de weinig geacclimatiseerde ruimte.

Surf ook eens naar www.suskeenwiske.be voor een prettig computerspelletje. De website haalt maandelijks een honderdduizendtal bezoekers. Dat cijfer kwamen we nergens tegen in de papieren pers. Goh, wat lopen zij toch achter op de nieuwe media!

> RAYMOND LAGAE — 28 juni 2008
commentaar van David Steenhuyse