De Wijsheid van Mythes
COMPLEET VERHAAL (Theseus)
DEEL 2 VAN TRILOGIE (De Ilias)
De Wijsheid van Mythes
KLIK
voor andere strips van
Mauro De Luca


KLIK
voor andere strips van
Clotilde Bruneau


KLIK
voor andere strips van
Luc Ferry
De Wijsheid van Mythes
KLIK
voor andere strips van
Pierre Taranzano


KLIK

voor andere strips van
Clotilde Bruneau


KLIK
voor andere strips van
Luc Ferry
THESEUS EN DE MINOTAURUS
Mauro De Luca + Clotilde Bruneau / Luc Ferry
Daedalus (De Wijsheid van Mythes) | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later

DE ILIAS 2
De Oorlog van de Goden

Pierre Taranzano + Clotilde Bruneau / Luc Ferry
Daedalus (De Wijsheid van Mythes) | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
The gods must be crazy!
Daedalus gooit met Theseus en de Minotauros en het tweede deel van De Ilias alweer twee nieuwe albums uit de conceptreeks De Wijsheid van Mythes op de markt en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Bedenker Luc Ferry en scenariste Clotilde Bruneau slagen er immers in om een kluwen aan intriges op een laagdrempelige manier in een strip te gieten. Ze nemen er ook ruimschoots de tijd voor door langere verhalen te spreiden over verschillende albums. Zo hebben ze een voetje voor op die andere conceptreeks Zij Schreven Geschiedenis waar sommige biografieën nogal haastig afgeraffeld werden.

Theseus en de Minotauros moet je eigenlijk samen lezen met de prequel Daedalus en Icarus. In dit album krijg je te lezen hoe de Atheense held een einde maakt aan het schrikbewind van koning Minos en zijn monsterlijke stierman en tegelijk ook nog de dochter van de vijandelijke vorst binnendoet. Maar aangezien het ook hier weer de goden zijn die met een serieuze dosis ironie de levensloop van de mensen sturen, moet je je niet aan een happy end verwachten. De tekeningen in dit deel zijn van Mauro De Luca en zijn fijne lijnvoering past wel bij de historische setting. We waren vooral onder de indruk van zijn overzichtsplaten en zijn uitgekiende perspectiefwisselingen bij de actiescènes. Persoonlijk vinden we dit tot nog toe het beste deel uit de reeks, maar er staat natuurlijk nog heel wat mythisch moois op de planning.

In De Oorlog van de Goden, het tweede deel van de trilogie De Ilias, krijgen we een militaire patstelling van 48 pagina's op ons bord. Grieken, Trojanen en hun respectievelijke beschermgoden slagen er maar niet in om de definitieve overwinning te behalen, al verzetten de helmboswuivende Hector en de snelvoetige Achilleus hemel en aarde om de balans naar hun richting te doen doorslaan. Het tekenwerk is hier van Pierre Taranzano. Zijn stijl is wat bruter en hoekiger dan die van De Luca, maar daar hebben we ons helemaal niet aan gestoord.

Daedalus zet voorlopig nog serieus vaart achter de nieuwe delen van deze conceptreeks. Zo mogen we binnenkort al het tweede deel van Iason verwachten. Joepiedepoepie!
MARIO STABEL --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: