De Ilias 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
GRATIS ALBUM DAEDALUS EN ICARUS VOOR WIE OOK DE HARDCOVER VAN DE ILIAS DEEL 1 KOOPT
De Ilias 1
KLIK
voor andere strips van
Clotilde Bruneau


KLIK
voor andere strips van
Luc Ferry
DE ILIAS 1
De Twistappel

Pierre Taranzano + Clotilde Bruneau / Luc Ferry
Daedalus (De Wijsheid van Mythes) | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
Vrouwen in het spel der goden
Het lijkt politiek België anno 2020 wel: als de pest toeslaat, beginnen de leiders elkaar te pesten. De geallieerde Griekse troepen, die nu al tien jaar Troje belegeren, zien de pestuitbraak in hun kamp als een straf der goden. Want, zo weet een viroloog... euh ziener: Apollo is boos omdat grote Griekse leider Agamemnon een priesteres van zijn Trojaanse tempel tot concubine heeft gemaakt. Waarop die toegeeft, maar een transfer eist van de kritische Achilles: diens concubine. Of het nu vandaag is of drieduizend jaar geleden: als er vrouwen in het spel zijn, zit het spel op de wagen!

Met de beroemde vete tussen Achilles en Agamemnon begint deze verstripping van De Ilias, het welbekende homerische epos van... euh Homeros. Weinig geweten is dat dit oorspronkelijke heldendicht helemaal geen verslag is van het begin van die oorlog (de ontvoering van Helena) tot het einde ervan (de val van de stad), maar een reeks anekdoten van de genoemde vete tot de dood van de Trojaanse held Hector. Bekende elementen uit het verhaal, zoals de dood van Achilles — via zijn kwetsbare hiel — en de historie met het paard, of de voorspellingen van Cassandra die niemand gelooft, zijn in werkelijkheid passages uit de Aeneïs, het heldendicht van Vergilius over de overlevende Trojaan Aeneas, die aan de basis van Rome ligt.

Dit soort weetjes kom je te weten uit het katerndikke dossier achteraan dit eerste van drie delen in de verstripping. Die maakt gebruik van flashbacks om ons het verhaal toch een beetje te laten volgen, onder meer over hoe het zover is kunnen komen. Twistgodin Eris laat een gouden appel achter tussen de goden, bestemd voor de mooiste godin. Waarop Hera, Athena en Aphrodite in het aas bijten. En Paris, de sukkel van een Trojaanse prins, als scheidsrechter moet optreden, met een frisse oorlog tussen de goden tot gevolg. De verstripping onder leiding van Luc Ferry van De Ilias en De Odyssee legt flink de nadruk op het spel der goden, die actief betrokken zijn bij het gebeuren en de mensen tot hun speelbal maken.

Het dossier is interessant, met enkele reproducties van kunstwerken. De achilleshiel ervan is echter dat sommige verhaalelementen (de historie van de twistappel, de vete tussen Agamemnon en Achilles) nogmaals uitvoerig naverteld worden, terwijl je ze nét in de strip gelezen hebt. Overigens, bemerk dat we het hier over "Apollo" en "Achilles" hebben — de gangbare benamingen van goden en helden — terwijl in deze verstripping dat "Apollon" en "Achilleus", of "Aiax" zijn, toch ietwat vreemd aandoende versies ervan.

Het tekenwerk van Pierre Taranzano kan ermee door en het scenario zit oké in elkaar. De blinde dichter Homeros zou dat anders gedaan hebben, maar die zou er dan ook van opkijken (als hij kon zien) dat we duizenden jaren later nog geboeid zijn door dit verhaal.
KOEN DRIESSENS --- maart 2020