Dedalus en Icarus
COMPLEET VERHAAL
GRATIS VOOR WIE OOK DE HARDCOVER VAN DE ILIAS DEEL 1 KOOPT
KLIK
voor andere strips van
Clotilde Bruneau


KLIK
voor andere strips van
Luc Ferry
DAEDALUS EN ICARUS
Giulia Pellegrini + Clotilde Bruneau / Luc Ferry
Daedalus (De Wijsheid van Mythes) | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
Doelpubliek?
Het oude Griekenland... Op Kreta wil Minos zijn vader opvolgen als koning. Zijn broer loopt hem echter voor de voeten en Minos heeft een duwtje in de rug nodig. Hij richt zich tot Poseidon. Deze zal een witte stier sturen die moet aantonen dat Minos gesteund wordt door de goden. In plaats van de stier te offeren, beslist Minos hem te stallen in zijn paleis. Poseidon is woedend en zorgt ervoor dat de eega van Minos verliefd wordt op de stier. Dol van verliefdheid smeekt ze Daedalus om haar te helpen om geslachtsgemeenschap met de stier te hebben. Zo gezegd, zo gedaan en negen maanden later wordt de Minotaurus geboren, half stier, half mens. Het gedrocht wordt opgesloten in een door Daedalus ontworpen labyrint. Vijanden van koning Minos vinden er een zekere dood. Op een dag is het de beurt aan de Athener Theseus. Gelukkig voor hem is de dochter van koning Minos, Ariadne, verliefd op hem. Ook zij richt zich tot Daedalus voor hulp.

Dergelijke legende bevattelijk samenvatten, is geen sinecure. Willen we dit grondig doen, dan vertellen we het volledige verhaal. Wat in deze recensie al moeilijk is, legt meteen bloot waar het in de strip ook een beetje moeilijk wordt. Er gebeurt zo ontzettend veel in dit verhaal en elk stukje is van belang om het overzicht te kunnen houden. Flashbacks brengen meestal verduidelijking, maar hier blijven we met het gevoel zitten dat het verhaal van de Minotaurus en het verhaal van Daedalus en Icarus best gescheiden hadden gebleven in afzonderlijke albums. Ja, het is bevattelijk, maar niet voor een beginnende striplezer of een elfjarige die zich tot de Griekse mythologie aangetrokken voelt. Niettemin heeft scenariste Clotilde Bruneau met de beperkingen van 48 pagina's een meer dan verdienstelijke poging gedaan om de essentie weer te geven. Het begeleidende dossier vertelt alles nog eens netjes opnieuw. Misschien toch handig om dit eerst te lezen en dan pas aan de strip te beginnen. Het tekenwerk van Giulia Pellegrini is meer dan degelijk en durven we gerust een meerwaarde te noemen. De tekenstijl bevat veel kenmerken van de klare lijn en is hier en daar wat houterig. De dynamische bladindeling in Franse stijl en sfeervolle inkleuring maakt echter veel goed.

Rest ons nog één belangrijke vraag... Wat is het doelpubliek van deze strip en deze collectie? Voor ons was het alleszins leuk om het verhaal nog eens terug te lezen. Griekse mythologie is namelijk allesbehalve saai. Maar opnieuw... Voor wie is dit een meerwaarde? We kunnen ons moeilijk inbeelden dat dit op veel tienerslaapkamers zal terechtkomen... Daar waar het toch de bedoeling was om de mensen, de jeugd opnieuw vertrouwd te maken met de Griekse mythologie. Naar ons gevoel hoort dit misschien wel in elk geschiedenislokaal thuis! Zo wordt de jeugd aangesproken voor het verhaal en krijgen strips nog eens een prominente plek in ons onderwijs.
JACKY CORNELIS --- maart 2020