Philemon: Tussen de Letters
COMPLETE VERHALEN
Philemon: Tussen de Letters
KLIK
voor andere strips van
Fred
PHILEMON
Tussen de Letters

Fred
Uitgeverij HUM! | 56 p. | € 19,95 (HC)
Verlengd bestaan
Uitgeverij HUM! haalt het onderste uit de kan voor een allerlaatste album van Philemon waarmee nu echt alles van de jongen met de gestreepte trui is (her)uitgegeven. In Tussen de Letters staat een langer verhaal waarin Philemon slechts als figurant in een plaatje is te zien. Het Water dat Spriiing Doet! gaat over twee zachtaardige zwervers die een waterbron vinden. Wie ervan drinkt, zweeft door de lucht. De pienterste zwerver ziet daar een bron van inkomsten in, maar bij hun eerste straatoptreden weigert zijn kompaan nogmaals van het water te drinken om het zweefkunstje te herhalen. Een toevallig passerende, "hum" mompelende impresario gelooft hen op hun woord en wil hen aannemen om een act op te voeren. Het verhaal mondt uit in een hoteldebotelvertelling met een zwevende oldtimer, een landing in de bergen en meer gein.

Het amper twee pagina's tellende Blurp! is een niet eerder in album opgenomen kortverhaal van Philemon waarin een levende massa telkens andere vormen aanneemt. Daarbij komt iemand aan zijn "einde". Hoedje af voor de vormgever van dit album, want in het laatste plaatje moest er een stuk bijgetekend worden om het in het Nederlands te laten kloppen.

Daarna volgen zeven introductiepagina's op al verschenen verhalen die ooit in het Franse weekblad Pilote stonden, gevolgd door enkele puzzelpagina's die in Super Pilote Pocket en ook in het Nederlandse Pep Pocket stonden. Een reeks eerstedagenveloppen, die samen een verhaaltje vormen, naar aanleiding van een Franse postzegel van Philemon in 1988 en enkele pagina's met speciaal voor de uitgever gemaakte, mooie dedicases van onder meer Peter Pontiac, Eric Heuvel, Frodo De Decker, Hein de Kort, Kenny Rubenis, Peter de Wit, Henk Kuijpers, Aimée de Jongh, François Walthéry en Luc Cromheecke vormen het sluitstuk van dit album. De illustraties voor ex librissen, die door verschillende tekenaars voor beursedities van de Philemon-albums werden gemaakt, hadden het helemaal af kunnen maken voor wie die beursuitgaven niet kon bemachtigen of wou kopen.

Op de rug van alle andere albums in de reeks staat telkens een letter die samen de woorden "Atlantische Oceaan" vormen. Dit album met de goed gevonden titel Tussen de Letters heeft geen letter op de rug en kan je eventueel als spatie tussen de twee woorden gebruiken in je boekenkast.

Dit album is geen grote must voor wie van de werkelijke albums hield, maar wie de weg (terug)vond naar Philemon wil gewoon alles hebben, denken wij dan. 't Is eigenlijk jammer dat een hoofdstreven van Uitgeverij HUM! — de complete reeks Philemon in het Nederlands uitgeven — tot een einde is gekomen. Intussen heeft Uitgeverij HUM! ons al meermaals verblijd met andere reeksen en albums (ook van Fred) waardoor de uitgeverij zijn eigen bestaan terecht heeft verlengd.
DAVID STEENHUYSE --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief:
Philemon 13 (C)