Philemon 16 (A)
COMPLEET VERHAAL
Philemon 16 (A)
KLIK
voor andere strips van
Fred
PHILEMON 16 (A)
Die Verduivelde Schilder

Fred
Uitgeverij HUM! | 60 p. | € 19,95 (HC)
Prestatie
Philemon is weer thuis na zijn avontuur op de letter A in Het Vogelverschrikkers Vagevuur. Het is nacht. Bartholomee is verdwenen en vlak bij Philemon en oom Filistijn schildert een kunstschilder, die zijn hand zelf niet in de hand heeft, de Mona Lisa. Met enkele bijkomende penseelstreken verandert het in het portret van Bartholomee. Aan de andere kant van het doek kijkt centaur Vrijdag in het kasteel van Bartholomee naar Philemon die hem dan maar komt bezoeken. Bartholomee probeerde al maandenlang uit de lijst te komen en vandaag vertrok hij zonder een woord te zeggen. In het kasteel duikt een heer, een duivelskunstenaar, op die op zoek is naar de schilder die Philemon ontmoette. Het wordt een dolle zoektocht met als vanouds een sliert verrassende situaties en personages.

Die Verduivelde Schilder is het langste Philemon-avontuur en het is ook het langdradigste. Een paar vervelende (uitleg)scènes hinderen de anders zo vlotte voortgang van het verhaal. Op het einde komt alles weer goed dankzij de komst van een blauwe duivel die ons nog een katern weet te onderhouden.

Het is een hele prestatie van Uitgeverij HUM! om een ooit stopgezette reeks van een paar decennia geleden te herlanceren, volledig opnieuw uit te geven, de onvertaalde gaten op te vullen en ook nog eens te voltooien in een bemoedigende tijdsspanne. Wie had dit durven te voorspellen? De uitgeverij blies Philemon nieuw leven in met een consequente aanpak. Dat de albums vele jaren na hun eerste verschijning ook nog eens fris bleven dankzij hun ongeëvenaarde absurde karakter met vele originele vondsten, is een meevaller. Alleen jammer dat Die Verduivelde Schilder niet het beste verhaal in de reeks is waarmee Uitgeverij HUM! in schoonheid had kunnen eindigen. Het "schone" is uiteraard wel dat ze de reeks hebben kunnen beëindigen wat een rij ruggen oplevert met de woorden "ATLANTISCHE OCEAAN" op. Dat verdient dan weer alle lof. En ze zijn nog niet uitgezongen, want naast de reeks Philemon verschijnen al een paar jaar ook one-shots van Fred waarmee ze de komende jaren verder aan de slag kunnen.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief:
Philemon 13 (C)