Philemon 13 (C)
COMPLEET VERHAAL
Philemon 13 (C)
KLIK
voor andere strips van
Fred
PHILEMON 13 (C)
De Kat met de Negen Staarten

Fred
Uitgeverij HUM! | 48 p. | € 19,95 (HC)
Wacko
Hier is-ie weer! De rondreizende jongeman die in elk album de waanzinnigste avonturen beleeft en surrealistische figuren tegenkomt.

De welvarende impresario Romeo komt uitblazen op het platteland waar hij Philemons oom Filistijn treft. Romeo heeft wel oren naar de praatjes over de lettereilanden in de Atlantische Oceaan. De impresario ziet al een show met monsters uit de Atlantische Oceaan voor zich. De gevraagde toegang tot die wereld wordt hem door een kantelend plaatje bezorgd. Philemon duikt hem snel achterna waarop een kleurrijke belevenis in de werekd van de letters volgt.

Een reuzewezen met vierkant patroon, een oudere versie van de Manu-Manu van het Veldwachterseiland (zie deel 8), vliegende nagelknippers, een protestzanger die na een YouTubehit in een tube terechtkwam en door Philemon wordt bevrijd, een poes met mooie ogen waarachter een andere wereld schuilt en het titelpersonage, de kat met de negen staarten, dat geen personage blijkt te zijn. Fred staat op eenzame, onbereikbare en ook wel zweverige hoogte om in één verhaal zoveel wacko vondsten te kunnen stoppen. En toch sta je er niet perplex van omdat het zo gezapig wordt anagereikt door Philemon, een aardige knul die geen vlieg kwaad zou doen.

Fred en Philemon doen een beroep op je ontvankelijkheid voor logische onlogica, voor absurde inhoud en gestoei met stripwetten waarin kaders deel uitmaken van het decor en waarin je niet hoeft op te kijken van bewerkte gravures. Nog eentje en het zit erop, dan is het afscheid van Philemons wereldje definitief. Gelukkig heeft Uitgeverij HUM! daarnaast nog andere albums van Fred op stapel met even waanzinnige verhalen, hum!
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: