Natasja integrale 4
COMPLETE VERHALEN
Natasja integrale 4
KLIK
voor andere strips van
François Walthéry


KLIK

voor andere strips van
Will

KLIK

voor andere strips van
Laudec


KLIK

voor andere strips van
Marc Wasterlain


KLIK

voor andere strips van
Mittéï


KLIK
voor andere strips van
Raoul Cauvin
NATASJA integrale 4
1981-1988: 10. Een Afgelegen Eiland - 11. De Weddenschap - 12. De Brute Broekjes - 13. Asiel in de Ruimte

François Walthéry / Will / Laudec + Marc Wasterlain / Mittéï / Raoul Cauvin
Dupuis | 216 p. | € 29,95 (HC)
Seksualisering
Deze vierde integraal van luchtstewardess Natasja opent met het door Marc Wasterlain geschreven Een Afgelegen Eiland waarin Natasja en Walter op een onbewoond eiland terechtkomen, daar moeten zien te overleven als ware Robinson Crusoës en plots te maken krijgen met de terreur van een onnoemlijk monster. Dit was het eerste verhaal waarin Natasja al tijdens de voorpublicatie in Robbedoes de lezertjes klamme handjes bezorgde. Eerst in haar beha, later in een strak dichtgeknoopt bloesje met diep decolleté ontpopt ze zich als een ervaren Amazone. De seksualisering van de stripreeks staat hier op een hoogtepunt. Naast zijn stripverhalen tekende François Walthéry Natasja al langer in sexy poses. Een jaar na de verschijning van het album in 1984 tekende hij twee bijkomende pagina's en zevenentwintig losse prenten die je op de bestaande diende te kleven om een erotischer getint verhaal te kunnen lezen of om Natasja zonder beha of bloesje te zien. Het verscheen in een mapje bij gelegenheidsuitgeverij De Vliegende Hollander. Zo'n info staat dan weer niet in het achtergronddossier dat zich in deze integraal hoofdzakelijk concentreert op Walthéry's legendarische laattijdigheid en wat daarvan waar is en niet.

Het tweeluik De Wedenschap en De Brute Broekjes is geschreven door Walthéry's oude leermeester Mittéï en is een variant op Jules Vernes De Reis om de Wereld in Tachtig Dagen. Dat geeft voldoende aanleiding voor tal van internationale en exotische locaties met veel knipoogjes, onder meer naar de ticker tape parade in New York die ook Kuifje te beurt viel in Kuifje in Amerika. Mittéïs tweeluik is klassiek van opzet, met een voortdurende stuwing door het verhaalgegeven. Het flamboyante zit als vanouds in de tekeningen van Walthéry die vol beweging en souplesse zitten. Dit is trouwens niet het verhaal van Natasja en Walter, maar van hun gelijknamige oma en opa in een verder verleden. We zagen hen vorig jaar nog terug in deel 23, In het Spoor van de Blauwe Sperwer. In deel 24 voltooien ze hun op de stripreeks van Sirius gebaseerde De Blauwe Sperwer-drieluik.

Asiel in de Ruimte is het enige Natasja-verhaal op scenario van Raoul Cauvin, de komische expert van het huis Dupuis in die dagen. De crew van het Bardaf-toestel, waarmee Natasja doorgaans de wereld rondvliegt, gaat noodgedwongen werken voor een gevallen dictator die in geen enkel land politiek asiel krijgt. Hij moet zijn dagen doorbrengen in een vliegtuig tussen zijn spullen, fortuin en enkele getrouwen. Alleen om bij te tanken en boodschappen te kunnen doen, mag hij landen. Om de haverklap deserteert zijn bemanning bij een landing. Nu moeten Natasja en co. hun tijd doorbrengen in dienst van het heerschap. Als ontspanning laat hij een deel van het ruim telkens omtoveren tot een decor om bijvoorbeeld paard te rijden, te golfen of te schaatsen (met een knipoog naar Willy Vandersteen). Het tijdverdrijf in de lucht en de perikelen bij elke landing kent een hoge herhalingsfactor, een typisch element bij Cauvin. Net voordat het vervelend wordt, volgt de climax.

Will (Baard en Kale) verzorgde de decors van Een Afgelegen Eiland en Laudec (Cédric) die van de overige drie verhalen. Oplettende lezers merken het verschil. Ze voegen alweer schakeringen toe aan de rijkdom van Natasja die vaak als een aangenaam vriendenproject van Walthéry overkomt. Die vriendschappelijkheid schuilt ook in de vele knipogen naar bevriende striptekenaars in de strips. Het is een van de vele redenen waardoor wij van de stripreeks genieten en blijven genieten.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: