Natasja integrale 3
COMPLETE VERHALEN
Natasja integrale 3
KLIK
voor andere strips van
François Walthéry


KLIK

voor andere strips van
Jidéhem

KLIK

voor andere strips van
Pierre Seron


KLIK

voor andere strips van
Mittéï


KLIK
voor andere strips van
Étienne Borgers
NATASJA integrale 3
7. De Vlucht met Mona Lisa - 8. Opnamen voor Caltech - 9. De Raadselachtige Gedaanten

François Walthéry / Jidéhem / Pierre Seron + Mittéï / François Walthéry / Étienne Borgers
Dupuis | 180 p. | € 27,95 (HC)
Natasja to the rescue!
In het achtergronddossier mogen andere stripmakers, onder wie comictekenaars Neal Adams en Sergio Aragonés, hun licht laten schijnen op François Walthéry en zijn creatie Natasja. Daarnaast loopt een interview met Walthéry over meerdere pagina's en we leren ook nog luchtstewardess Sylvie uit de jaren 1950 kennen met wie Natasja wordt vergeleken. Drie niet eerder in een regulier album gebundelde kortverhalen en een geïllustreerde, grappige terugblik op het ontstaan van Natasja dikken het dossier aan. Waar het natuurlijk werkelijk om gaat, zijn de langere avonturen. En dan zitten we goed met het retroverhaal De Vlucht met Mona Lisa, de kolderstrip Natasja en de Striptekenaars en het ernstigere sf-tweeluik Opnamen voor Caltech en De Raadselachtige Gedaanten.

In De Vlucht met Mona Lisa maken we voor het eerst kennis met Natasja's grootmoeder en hoe zij Walters grootvader leerde kennen. Ze heten toevallig ook Natasja en Walter. Die grootouders zien we in latere avonturen terug, zo ook in de twee laatste albums naar een verhaal van Sirius. Zij torsen een grote verantwoordelijkheid: een reis met het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa.

Natasja en de Striptekenaars is een knettergek verhaal vol knipoogjes naar Walthéry's dierbare collega's van het weekblad Robbedoes. Hij gaat zelf ook mee aan boord van het vliegtuig vol striptekenaars. De bewondering voor die lieden druipt ervan af, ook de kwinkslagen zijn niet van de lucht. Het vliegtuig wordt echter gekaapt door een rijkaard die de tekenaars elk een volwaardig album wil laten tekenen, speciaal voor zijn rotverwende, strips verslindende dochters. Een stoute droom voor elke stripliefhebber, een nachtmerrie voor de ploeterende tekenaars. Natasja to the rescue! Voor stripliefhebbers is dit een festijn met een mooie eindplaat waarop Walthéry een vrolijke bende — op Willy Lambil na dan — bij elkaar tekende. Voor wie niet is opgegroeid met de albums van Dupuis of het weekblad Robbedoes: dit zijn de heren die menig striplezer zoveel leesplezier verschaften of nog steeds doen.

Ingenieur en politieromanschrijver Étienne Borgers is een ouwe vriend van Walthéry die al eerder Natasja-scenario's voor hem schreef voordat hij met de zwaardere kost in Opnamen voor Caltech en De Raadselachtige Gedaanten opdraafde. Hierin komen Natasja en Walter in contact met een vliegende schotel die hen later meevoert naar een onbehaaglijke toekomst waar ze meestrijden met rebellen tegen superieure robotten. Voor de tekeningen kreeg Walthéry hulp van Jidéhem, die ijzersterk is in technische decors en allerhande voertuigen. Het humorgehalte wordt door de ernst in de kiem gesmoord, maar dat komt de opgedreven spanning en de actie ten goede. Het is een zoveelste bewijs dat Natasja een van de meest gevarieerde stripreeksen is. De vele scenaristen, decortekenaars en gelegenheidsassistenten hebben Natasja een boeiend, met vele facetten verrijkt parcours bezorgd. Tegelijk zorgden ze voor een standvastig hoog kwaliteitsniveau. Zo blijft het een waar plezier om Natasja te lezen en te herlezen.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: