Kinderen in het Verzet 6
VOORLAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Kinderen in het Verzet 6
KLIK
voor andere strips van
Benoît Ers


KLIK
voor andere strips van
Vincent Dugomier
KINDEREN IN HET VERZET 6
Ongehoorzaamheid!

Benoît Ers + Vincent Dugomier
Le Lombard | 48 p. | € 8,50
Volwassen tandem
Gaan we ooit uitverteld raken over wat een verfrissende topreeks Kinderen in het Verzet toch is? Weinig waarschijnlijk, want zelfs nu de eerste cyclus van deze bekroonde reeks op zijn einde loopt — het volgende deel is het laatste van de eerste cyclus — wordt er al nagedacht over een vervolg dat zich zal afspelen na de Bevrijding en over een spin-off die de jeugd van Lisa behandelt. En of volgende projecten terecht zijn! Weinig jeugdreeksen hebben de voorbije jaren zo'n consistentie en dynamiek uitgestraald als Kinderen in het Verzet.

François, Lisa en Eusèbe, het jeugdig trio dat schuilgaat achter De Lynx, kreeg in het vorige deel te maken met een nieuwe vijand: een groot deel van maarschalk Pétains aanhangers die zich groepeerden in de collaborerende Milice Française. Dit keer stelt de Service du Travail Obligatoire, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, De Lynx voor nieuwe uitdagingen en problemen. Ze willen werkweigeraars helpen en anderen aanzetten tot ongehoorzaamheid. Allemaal niet zonder gevaar...

De tandem Benoît Ers (tekeningen) en Vincent Dugomier (scenario) fietst al jarenlang samen en dat is eraan te zien. Ze weten perfect waar ze naartoe willen en doen dat synchroon en evenwichtig. Ze voelen elkaar uitstekend aan en versterken elkaars werk. Tot dusver bespeurden we in de hele reeks nog geen enkele wak in het verhaaltempo, noch een terugval in niveau. En we hebben er ook alle vertrouwen in dat dit voor Kinderen in het Verzet niet snel zal gebeuren.

Ook al heet dit album dan wel Ongehoorzaamheid!, toch is dit een reeks die zich prima leent voor gebruik in de klas, in het Frans zijn er zelfs heuse lessenpakketten beschikbaar. Demarcatielijnen, troepenbewegingen collaboratiemotieven,... allemaal komt het zo subtiel aan bod dat de verhaaldynamiek niet in het minste verstoord wordt. Dit is een volwassen jeugdreeks die met kinderlijk enthousiasme meedenkt en meegroeit met haar lezers. Ook voor volwassenen dus.

Kortom: o, wat is het leven van een striplezer mooi!
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: