Kinderen in het Verzet 5
 Kinderen in het Verzet 5
KLIK
voor andere strips van
Benoît Ers


KLIK
voor andere strips van
Vincent Dugomier
KINDEREN IN HET VERZET 5
Een verscheurd Land

Benoît Ers + Vincent Dugomier
Le Lombard | 48 p. | € 7,95
Jongeren en politiek
Deze fijne jeugdreeks is nu al in zijn vijfde verzet gegaan en lijkt elke etappe een tandje bij te steken. De sfeer wordt grimmiger: met nazi's die willekeurig 'werkwilligen' oppakken of het 'vrije Frankrijk' van het Vichy-regime botweg bezetten, met verzetsdaden die steeds gewaagder en gevaarlijker worden, met 'patriotten' die nu openlijk uitkomen voor hun collaboratiesympathieën... Maar ook de relatie tussen de drie jonge verzetslui wordt complexer nu twee van hen vlinders in hun buik krijgen voor elkaar.

We zijn inmiddels in 1943 en de kinderen worden stilaan adolescenten. Ook de thema's worden volwassener: daar waar het vorige album vooral focuste op de Jodenvervolging, staat hier het voor niet-Fransen vreemde politieke verschijnsel van het Vichy-regime centraal. De in de Eerste Wereldoorlog gevierde generaal Pétain had bij de inval van de nazi's in 1940 het onzalige idee de invasie een halt toe te roepen door het zuiden van Frankrijk gratis en voor niks aan de moffen te geven. Hij installeerde er een collaboratieregering, op voorwaarde dat de Duitsers de demarcatielijn niet zouden oversteken. Een win-win, vond Pétain. De nazi's hoeven geen manschappen en middelen in te zetten in een stuk Frankrijk dat toch netjes in de pas loopt en het 'vrije Frankrijk' wordt niet bezet. Het resultaat was een verscheurd land: het noorden en westen werden geterroriseerd door de nazi's, en het zuiden door de eigen politie en gendarmes (die evengoed jacht maakte op Joden, zigeuners, verzetslui en ander gespuis).

Wanneer de Amerikanen zich stilaan mengen in de strijd en onder meer Algerije aan het Vichy-regime ontfutselen, vrezen de nazi's een invasie in het zuiden en trekken ze, ondanks alle afspraken, de demarcatielijn over. Nu is Frankrijk weer één: helemaal bezet. Toch stelt de jonge anonieme verzetsheld François vast dat de verdeeldheid blijft: tussen voor- en tegenstanders van de bezetting, die gemengd reageren op de (soms fatale) bombardementen van de geallieerden. Tussen zij die het einde van de oorlog afwachten en zij die actief meewerken aan de bespoediging daarvan is dit een les voor jongeren vandaag die leren dat ook zij wel degelijk een verschil kunnen maken.

De reeks blijft de lezer behalve een spannend avontuur en een toegankelijke geschiedenisles een boeiend inzicht bieden in hoe mensen in elkaar zitten en in de betrekkelijkheid van zwart-wittegenstellingen. Verzet je niet langer, lees deze reeks.
KOEN DRIESSENS --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: