Darnand - De Franse Beul 3
LAATSTE DEEL VAN TRILOGIE
Darnand - De Franse Beul 3
KLIK
voor andere strips van
Fabien Bedouel


KLIK
voor andere strips van
Patrice Perna
DARNAND - DE FRANSE BEUL 3
Fabien Bedouel + Patrice Perna
Daedalus | 56 p. | € 19,95 (HC)
Making France Great Again!
Als je de naam van Joseph Darnand even door een zoekmachine haalt, krijgt de figuur al vrij snel het etiket oorlogsmisdadiger toebedeeld. Als gedecoreerd veteraan uit de Eerste Wereldoorlog bleef hij ook bij het volgende grote conflict niet bij de pakken zitten en werkte hij zich op tot leider van de extreemrechtse groep Milice, die in de loop van de oorlogsjaren het Vichy-regime van Pétain steunde en ging collaboreren met de nazibezetter.

In dit derde deel krijgen we de ontknoping te lezen van Darnands criminele exploten. In de gevangenis heeft hij tijd en gelegenheid om zijn bloederige misdaden te overdenken, maar op geen enkel moment toont hij ook maar een greintje spijt, overtuigd als hij is van zijn eigen grote gelijk. Serieus ontgoocheld in de toenmalige politieke elite nam hij immers de vlucht vooruit en koos hij partij voor die mensen die zijn Frankrijk weer op de kaart wilden zetten (waar kennen we dat nog van? Zucht...). Dat hij daarvoor zijn toevlucht moest nemen tot bruut geweld, deerde hem niet. Zijn agressief karakter speelde hem voor de zoveelste keer parten en hij bleef koppig het hoofd omhooghouden, zelfs bij het onvermijdelijke vuurpeloton.

Scenarist Patrice Perna mixt historische feiten met een dosis fictie (Darnands tegenpool Ange Sernaz is een verzonnen karakter) en weet zo van een ongrijpbaar figuur een personage van vlees en (veel) bloed te maken. Deze keer houdt de auteur de flashbacks trouwens tot een minimum beperkt en zo gaat hij haast lijnrecht op de apotheose af. De tekeningen van Fabien Bedouel zijn hoekig, grof, duister en bruut en hij toont zich ook hier weer een meester in de découpage.

Zo is deze Darnand - De Franse Beul een sterk drieluik geworden dat niet alleen een donkere passage uit de Tweede Wereldoorlog nog eens onder de aandacht brengt, maar ons tegelijk ook waarschuwt voor de uitwassen van extreme ideologieën en voor een patriottisme dat over lijken gaat.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: