Darnand 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Darnand 1
KLIK
voor andere strips van
Fabien Bedouel


KLIK
voor andere strips van
Patrice Perna
DARNAND - DE FRANSE BEUL 1
Fabien Bedouel + Patrice Perna
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC)
Wie leert uit de tijd?
President Emmanuel Macron die naar aanleiding van 11 november een ode wil brengen aan maarschalk Philippe Pétain? Da's een moeilijke. Je kan de totaal verwoeste landen die uit de Eerste Wereldoorlog komen nauwelijks nog winnaars noemen, maar Pétain was inderdaad een van de architecten van de Franse overwinning. Helaas liet de man zich ook nadien nog opmerken.

En zo waren er nog anderen. Niet in het minst Joseph Darnand. De roekeloze en onderscheiden sergeant uit de loopgraven, toen al volgestouwd met radicale ideeën, groeit in rang en wreedheid. Hij behoudt zijn methodes om ze in te zetten voor zijn zaak. Dat leidt hem in de armen van de collaboratie. En met hem velen van de zijnen. Tot daar allemaal waargebeurde feiten waaraan auteurs Patrice Perna en Fabien Bedouel wat fictieve personages en gebeurtenissen toevoegden om los te komen van een te droge aanpak.

Ange Servaz, de sniper met het mutsje, lijkt het personage te worden die ons drie albums lang door de oorlogsjaren van Joseph Darnand zal leiden. Een prima keuze, want de getormenteerde Servaz grijpt je vast. Het plot wordt non-lineair gebracht. Dat is de grote troef en tegelijk ook de tegenstrijdigheid van dit eerste deel. Er lijkt aanvankelijk niet zo heel veel te gebeuren. Maar omdat je alles in stukjes en brokjes gepresenteerd krijgt, wordt het belang van sommige gedeelten (waarschijnlijk?) pas later (helemaal) duidelijk. Net daarom zijn we niet onverdeeld gelukkig met de opsplitsing in drie volumes. Al is het dat in het Frans ook niet, dit had een dubbeldikke longread mogen zijn.

De tekeningen van Fabien Bedouel nodigen daar bovendien toe uit. Zijn zeer directe less is more-aanpak, met stiltemomenten op de juiste plaats, ligt ons wel. Sterker nog, zijn stijl houdt onze aandacht vast op het moment dat we nog niet helemaal overtuigd zijn van de inhoudelijke aanpak. Wanneer we dat geleidelijk aan wel worden, komt een sterk slot bovendrijven.

Als de geleidelijke opbouw evenwichtig blijft, kan dit een sterk drieluik worden. Is het dat niet, dan kan dit plot los zand worden. De tijd zal het ons leren. Hoe dan ook, dit is een verdomd gedurfde structuur.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- november 2018