Darnand - De Franse Beul 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Darnand - De Franse Beul 2
KLIK
voor andere strips van
Fabien Bedouel


KLIK
voor andere strips van
Patrice Perna
DARNAND - DE FRANSE BEUL 2
Fabien Bedouel + Patrice Perna
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC)
Bewaarheid
Wat is het fijn om het bij het rechte eind te hebben. We schreven in de bespreking van het eerste deel van dit drieluik dat de man met het mutsje, de oude vriend van het collaborerende titelpersonage, weleens de aandacht van dit verhaal naar zich zou kunnen toetrekken. Dat blijkt voor deel 2 alvast bewaarheid. We oordeelden voorheen dat we de drie delen van dit oorlogsverhaal graag in één dikke bundel hadden gelezen. Ook achter die stelling blijven we staan, al hadden we het dit keer veel minder moeilijk om in het verhaal te rollen. Het verhaalthema is duidelijk: Ange — want zo heet de muts — moet in opdracht van het verzet infiltreren in het collaborerende Milice waar zijn oude strijdmakker, Joseph Darnand, opdracht van Pierre Laval de operationele chef is. Ange zit gewrongen tussen zijn missie, zijn oude loyaliteit en wat hij moet doen om te overleven.

Patrice Perna vermengt feiten op zeer aanneembare en aantrekkelijke wijze met fictie. De twijfel die we na deel 1 hadden over de opbouw in flashbacks is verdampt. Dit leest vlot en de verhaalkeuzes voelen nergens geforceerd aan. Ook de tekeningen van Fabien Bedouel dragen daartoe bij. De man steekt enorme vaart in zijn storyboard door zijn prenten lang en smal te houden, heel vaak met focus op delen van het gezicht. Apart, maar geloof ons vrij, het werkt bijzonder goed.

In afwachting van het slotdeel gaan wij alvast met vernieuwde interesse Kersten herlezen, dat andere WO II-verhaal dat dit auteursduo maakte over de lijfwacht van Heinrich Himmler.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: