Conan 5
COMPLEET VERHAAL
Conan 5
KLIK
voor andere strips van
Étienne Le Roux


KLIK
voor andere strips van
Luc Brunschwig
CONAN 5
Scharlaken Citadel

Étienne Le Roux + Luc Brunschwig naar de novelle van Robert E. Howard
Glénat | 72 p. | € 17,95 (HC)
Te dik
Een overmacht van dertigduizend manschappen, met tovenaar Tsotha-Lanti als duistere bondgenoot, verslaat het nietige leger van Aquilonië. Raad eens wie de last man standing is die aanvallers bij de vleet blijft neermaaien? Juist, Conan, koning Conan in dit geval, want in de verhalen van Robert E. Howard evolueerde hij van een barbaar naar een koning. Étienne Le Roux dacht eraan hem met wat grijzere haren te tekenen en hem een normaler postuur te geven zodat hij er minder als een opgeblazen spierenbundel uit andere verhalen uitziet. Slechts door toedoen van Tsotha-Lanti wordt Conan uitgeschakeld en daarna weggeleid. Hij krijgt het voorstel om afstand te doen van zijn troon ten gunste van prins Arpello van Pellia. Conan weigert en wordt opgesloten in een kerker van de zogenoemde scharlaken citadel. Daarmee is zijn strijd en de bescherming van zijn volk nog niet voorbij.

Dit is de eerste Conan-verstripping naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard die ons wat tegenviel, uitsluitend door het verhaal. Er was al altijd een grote aanwezigheid van magie en fantasy, maar hier ligt het er wat te dik op. Met magie valt te gemakkelijk iets op te lossen. Toegegeven, het veroorzaakt ook onheil en onmacht. Het levert anders wel Thorgal-achtige plaatjes op met bijvoorbeeld een man die in klimop is vastgebonden of een confrontatie met een reuzenpad, om nog maar over de grandioze veldslagscène te zwijgen.

Dit is niet het meest meeslepende verhaal in de Conan-saga. Kudos voor Luc Brunschwig om er iets van te maken dat steek houdt. Memorabeler is het werk van Le Roux. We kennen hem al van het tragische oorlogsdrama 14-18. Hier gaat hij epischer te werk en geniet hij duidelijk van een zekere vrijheid die hij optimaal uitspeelt. Zijn realisme doet de volstrekt gefantaseerde wereld van Robert E. Howard geloofwaardig overkomen als was het een middeleeuwse periodestrip. We vragen ons af met welke volgend project hij ons zal verbazen.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: