Conan 2
COMPLEET VERHAAL
Conan 2
KLIK
voor andere strips van
Ronan Toulhoat


KLIK

voor andere strips van
Vincent Brugeas
CONAN 2
De Zwarte Kolos

Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas naar de roman van Robert E. Howard
Glénat | 64 p. | € 17,95 (HC)
Overtreffing
Een prinses lokt soldaat Conan naar haar paleis. In een visioen zag ze hoe hij haar troepen aanvoert tegen de angstaanjagende horde van een tovenaar. Conan laat zich paaien om als generaal een immens leger te leiden, ook al zijn de andere generaals daarmee niet opgezet. Tot een gigantisch, bloedig treffen tussen twee legers bij een pas komt het sowieso, maar dan moet de ware confrontatie nog volgen.

De Zwarte Kolos overtreft zijn voorganger De Koningin van de Zwarte Kust — het "zwart" stond blijkbaar in aanbieding — op zowat alle punten. Het verhaal van Vincent Brugeas naar een oorspronkelijk verhaal van Robert E. Howard is weliswaar simpel, maar het jut je wel op van de eerste tot de laatste pagina. De tekeningen en de inkleuring van Ronan Toulhoat leggen de lat ontzettend hoog voor volgende tekenaars die een Conan-verhaal tot een goed einde willen brengen.

Toulhoat brengt het allemaal imposant in beeld waarbij hij de oorlogstaferelen nog wat extra aanzet door ze als inkleurder tegenover bloedrode decors en als paginalay-outer in gitzwarte kaders te plaatsen. De pagina's zijn niet groot genoeg om al het gewoel en geweld te bevatten. Toulhoat laat de prenten dan ook regelmatig van de bladrand storten. De dynamiek is grandioos terwijl de tekenaar je eigenlijk ook in de luren legt. Vaak bestaan de soldaten in de legers uit niet meer dan zwarte streepjes of vlekjes, een pijlenregen is in feite een verzameling van honderden vegen. Daar maal je niet om, want je voelt de spanning alsof je er zelf bij bent (en zet het dan maar gauw op een lopen!). De adrenalinestoot is ook wel ingegeven door een bom energie en testosteron waarin we toch wat meer de John Milius-Conan met Arnold Schwarzenegger herkennen dan het wat vervelende gemijmer en gefilosofeer uit de vorige aflevering.

We hebben het ten zeerste voor het duo Toulhoat en Brugeas dat een opmerkelijke evolutie kan voorleggen via Block 109, De Koning van de Ribauds en tegenwoordig ook de al even overweldigende reeks Ira Dei. Ze willen nog een hoop andere genres verkennen: western, fantasy, piraten... We zullen het vast allemaal even geweldig vinden.

In het Frans zit Glénat één abum verder en eind november komt er nog een vierde titel bij. Het Franse plan bestaat uit vier Conan-albums per jaar, twaalf titels in totaal. We hopen ontzettend dat ze allemaal vertaald raken.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: