Conan 4
COMPLEET VERHAAL
Conan 4
KLIK
voor andere strips van
Robin Recht
CONAN 4
De Dochter van de IJsreus

Robin Recht naar de novelle van Robert E. Howard
Glénat | 72 p. | € 17,95 (HC)
Pak me dan als je kan
De Dochter van de IJsreus is een van de bekendste Conan-verhalen. Ook bij Dark Dragon Books verscheen het in hun beginjaren al als een vrije bewerking door scenarist Kurt Busiek. Robin Recht (Het Derde Testament - Julius, Elric) bewerkte het verhaal in zijn eentje. Het is vooral een verbluffend visueel festijn, het verhaal zelf heeft niet veel om het lijf.

Op een besneeuwde bergtop overziet een bijna compleet naakte, roodharige vrouw een veldslag tussen de troepen van de Aesirs en de Vanirs op een bevroren meer. Dat doen ze elke winter. Ze weten dat het een eer is om door de dochter van de ijsreus meegenomen te worden zolang er bloed op dat bevroren meer vloeit. Maar het is al vijftien jaar geleden dat ze onder de indruk was van een held om met hem te minnekozen. Wildeman Heimdul lijkt nu eindelijk van dat genoegen te kunnen genieten, want hij is de last man standing... Nu ja, op die ene krijger na. Zijn naam is Conan.

Voor het werkelijk tot de essentie van het verhaal begint te komen, zijn we al dik twintig pagina's verder, wat nogal lang is voor de start van een verhaal. Daarna ontspint zich een "pak me dan als je kan"-spelletje en een rooie oortjesscène met een zichzelf bevredigende godin terwijl Conan zijn noodlot tegemoet valt. Robin Recht is een pure tekenaar die zijn verhaal laat doorwegen op wat mooie plaatjes kan opleveren. Daar horen zelfs onomatopeeën bij die je hart sneller doen slaan op het ritme van de hartenklop in de strip.

Hoe overweldigend het ook allemaal in beeld is gebracht, het leest toch allemaal wel heel rap weg. Conans momentje geluk, daarna dikke pech en uiteindelijk een jaloersmakende finale is snel uitverteld. Onderweg kan je je ogen wel opentrekken aan de grafische kwaliteiten van Robin Recht.

Toch nog dit: de bewerking heeft verhaaltechnisch misschien even weinig om het lijf als het titelpersonage, maar wát een lijf! En met de titel bedoelen we De Dochter van de IJsreus, niet Conan. Hoewel ook hij paginabreed en -hoog als een imposante spierenbundel wordt neergezet.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: