XIII 26
DEEL 1 VAN TWEELUIK
XIII 26
KLIK
voor andere strips van
Iouri Jigounov


KLIK
voor andere strips van
Yves Sente
XIII 26
2132 Meter

Iouri Jigounov + Yves Sente
Dargaud | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Valkuil
Na 19 delen namen Jean Van Hamme en wijlen William Vance afscheid van een van de meest verkochte series sinds jaren. Van Hamme was uitverteld over het geheim van Jason MacLane. Opvolger Yves Sente zag genoeg aanknopingspunten om mee verder te gaan en tekenaar Iouri Jigounov werd losgeweekt van zijn eigen serie Alfa.

Met 2132 Meter is Sente toe aan zijn zevende XIII-album en zijn gekozen richting begint ons steeds meer te bevallen. De plannen en achtergrond van de Mayflower-stichting worden langzaam aan steeds duidelijker. Het personage van Janet Fitzsimmons en haar vader zijn een welkome aanvulling. Alleen een klassieke tegenspeler als De Mangoest en later Irina Svetlanova ontbreken nog. En juist dat zijn de personages die er mede voor zorgden dat Xlll jarenlang een bestseller was. Sente speelt meer de beschaafde kaart en bouwt de spanning steeds meer op. Dat uitgangspunt siert hem, maar het is ook een valkuil. Kijk maar naar de reeks Thorgal die hem werd ontnomen omdat de familie Rosinski niet tevreden was over het verhaal. Het is te hopen is dat hij in de komende albums Xlll weer meer zichzelf laat zijn en de spanning laat stijgen. Het zevende deel van Jean Van Hamme was De Nacht van 3 Augustus. Zo'n album was van een hoger niveau dan alle zeven albums van Sente.

Een dergelijke vergelijking valt niet in het voordeel van Sente uit, maar dat neemt niet weg dat hij dit keer een lezenswaardig album verzorgt. MacLane eist zijn plek op in het bestuur van de Mayflower-stichting en om bepaalde twijfel weg te nemen, krijgt hij een opdracht waar Steve Rowland gespecialiseerd in was. Het verhaal is, ondanks soms wat makkelijk gezochte plotwendingen, goed te volgen. Xlll is echter volgzamer dan anders wanneer hij de touwtjes in handen lijkt te hebben. Generaal Robert Wolf is een oude strijdmakker van Carrington. Hij is een echte ijzervreter die Xlll aan het werk zet. Sente heeft ervoor gekozen om Carrington en Jones voorlopig aan de zijlijn te laten staan. Hopelijk zien we ze toch weer terug. Vooral Jones dan, want de huidige dames in Xlll's omgeving kunnen ons minder bekoren dan de beschermengel met haar sterke karakter.

Jigounov is een goede opvolger van Vance en zijn stijl ligt in de lijn met die van zijn voorganger. We missen wel Vance' regenscènes. Die zijn nog altijd ongeëvenaard.
DAI HEINEN --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: