XIII 13bis
DOSSIER MET TEKSTEN, ILLUSTRATIES EN KORTVERHALEN
XIII 13bis
KLIK
voor andere strips van
Philippe Xavier


KLIK
voor andere strips van
William Vance


KLIK
voor andere strips van
Jean Van Hamme
XIII 13bis: Het Onderzoek 2
Philippe Xavier / William Vance + Jean Van Hamme
Dargaud | 32 p. | € 7,95 (SC)
De laatste groet
Na twaalf albums in de reguliere reeks Xlll was deel 13 wel een heel bijzonder exemplaar: een heuse dossierstrip met daarin een portret van bijna alle personages die een rol speelden in de eerste twaalf albums. Dit dossier was opgebouwd als een onderzoek door de twee journalisten Warren Glass en Ron Finkelstein en bevatte ook verschillende strippagina's met korte verhalen over bepaalde individuen. We vinden het nog steeds een van de meest briljante ideeën van schrijver Jean Van Hamme. Zijn negentien albums zijn wat ons betreft een van de hoogtepunten uit de stripgeschiedenis en dat dossier maakt het juist extra bijzonder.

Inmiddels heeft Jean Van Hamme al lang afscheid genomen van zijn succesreeks, maar kennelijk had hij toch nog wat ideeën over voor een aanvullend dossieralbum. Dit keer is het een onderzoek van Danny Finkelstein naar de personages uit de albums 14 tot 19. Het idee blijft goed, maar het dossier is dunner en ook minder uitgebreid. Dat neemt niet weg dat het album van amper 32 pagina's een prima aanvulling vormt op je bestaande Xlll-verzameling. Veel nieuwe inzichten zal je niet krijgen, maar we beschouwen het als een laatste afscheid van Jean Van Hamme aan wellicht zijn beste actiereeks.

De korte verhalen gaan onder andere over de eerste ontmoeting tussen de dodelijke dames Jessica Martin en Irina Svetlanova, het einde van priester Liam MacLane en de redding van een kameraad door een jonge Ben Carrington. De strippagina's komen dit keer van Philippe Xavier en passen goed in de setting zoals gecreëerd door wijlen William Vance. Van diens hand zijn er nog tientallen illustraties en personageschetsen opgenomen.

Leuk detail is dat journalist Danny Finkelstein blijft werken voor de krant New York Daily. De voorzitter daarvan is Stephen Dundee, het directielid van de mediatak van Groep W, bekend van, inderdaad, Largo Winch.

Intussen werkt Yves Sente aan een derde overzichtsalbum over de stamboom van XIII die journalist Danny Finkelstein in de cyclus van Iouri Jigounov en Sente had uitgespit.
DAI HEINEN --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: