XIII 25
COMPLEET VERHAAL
XIII 25
KLIK
voor andere strips van
Iouri Jigounov


KLIK
voor andere strips van
Yves Sente
XIII 25
The XIII History

Iouri Jigounov + Yves Sente
Dargaud | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Waardige opvolger van The XIII Mystery
Nadat Jean Van Hamme en tekenaar William Vance er na negentien delen mee ophielden, rees de vraag wie deze gouden formule zou voortzetten. Voormalig Alfa-tekenaar Iouri Jigounov nam het potlood op en na enkele albums kreeg hij de Xlll-stijl prima in de vingers. De regenscènes van wijlen Vance zijn nog altijd onovertroffen, maar verder kan de reeks de voortzetting visueel prima verwerken. Na het lezen van dit stamboomalbum kunnen we het verhaal van Yves Sente beter plaatsen. Als we eerlijk zijn, vinden we het gewoon een sterk idee dat nu pas goed blijkt te zijn uitgewerkt.

De afgelopen vijf albums van Sentes hand hadden goede elementen, maar bevatten ook te veel matige scènes. Toen hij als scenarist van Thorgal werd gehaald omdat Grzegorz Rosinski geen vertrouwen meer had in zijn verhaallijn, begonnen we ons ook zorgen te maken over Xlll. Gelukkig was het laatste album, De Erfenis van Jason Mac Lane, al beter en werden er enkele verhaallijnen afgerond. Het hele verhaal over de Mayflower, de founding fathers, de drie groepen en de hedendaagse Mayflower-stichting blijken heel nauw met elkaar verweven te zijn. En de vele voorouders van Jason Mac Lane spelen een hoofdrol in het ontstaan van de hedendaagse Verenigde Staten.

Sente heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt en zich verdiept in de geschiedenis. Jean Van Hamme had ooit het eerste dossieralbum gemaakt, The Xlll Mystery, waar hij vorig jaar een vervolg op schreef. Sente heeft nu een waardige opvolger met zijn The Xlll History. Het dossier begint op het bureau van journalist Danny Finkelstein waar de lezer ontdekt dat de eerst bekende voorouder van Mac Lanes stamboom luistert naar de naam Jean de Hame. Hij is een voormalige tempelier die is gevlucht naar Schotland. Niet alleen is hij een verwijzing naar de schepper van deze reeks, maar ook uiterlijk is het een eerbetoon. Diezelfde ridder op de cover lijkt sprekend op Van Hamme.

Sommige nazaten hebben geen rol gespeeld, maar onder andere vader en zoon MacCormack spelen een rol van betekenis. We ontdekken verder wat de rol van eerder genoemde personages zoals William Bedford was en hoe Jason Mac Lane de documenten uiteindelijk in zijn bezit heeft gekregen.

Als je liever actiescènes hebt, zal dit niet je favoriete album zijn met vooral veel tekst. Maar de illustraties en enkele strippagina's van Igounov versterken het verhaal wel. Ze bieden veel leesplezier en ze helpen zeer goed de verhaallijn van Sente te ontrafelen. Wanneer je dit hebt uitgelezen, ben je helemaal klaar voor het volgende reguliere Xlll-album dat dit jaar nog verschijnt.
DAI HEINEN --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: