Tex Willer Classics 11
COMPLEET VERHAAL
Tex Willer Classics 11
KLIK
voor andere strips van
Mauro Boselli
TEX WILLER CLASSICS 11
De Pioniers

Andrea Venturi + Mauro Boselli
Uitgeverij HUM! | 228 p. | € 18,95 (SC)
Vaste afspraak
Voor De Pioniers maalt scenarist Mauro Boselli er niet om of zijn indianen wel politiek correct optreden. Het was alweer enige jaren geleden, decennia zelfs, dat we nog eens een goeie, klassieke belaging op een konvooi karren zagen passeren die in een kring worden opgesteld waarbij indianen en pioniers elkaar beschieten. Omdat de albums in de reeks van Tex Willer Classics zo lekker dik zijn, duren zulke scènes ook extra lang. De spanning is overigens te snijden, want in weerwil tot andere stripreeksen is de cavalerie, die altijd op tijd komt, in geen velden of wegen te bespeuren. Het is aan Tex, zijn zoon Kit en andere van zijn getrouwen om zich uit de slag te trekken. Die slag begint al eerder met drie bandieten die na een overval op een trein infiltreren in het konvooi van pioniers op de Oregon Trail. Niet wetsdienaars zitten hen op de hielen, maar wel ander schorem van hun soort. Om de buit in handen te krijgen, sturen ze indianen op hun dak nadat ze moderne geweren aan hen hebben verkocht. Ze tellen hun winst al, maar dat is buiten Tex en compagnie gerekend. Een van de nevenintriges gaat over de zoon van een pioniersgezin die door indianen is opgevoed. Een van de gevangengenomen indianen lijkt meer te weten over die vermiste zoon.

Op stripgebied zijn er van die vaste afspraken die we niet willen missen. Voor de twee jaarlijkse albums van Tex Willer Classics bij Uitgeverij HUM! bijvoorbeeld. De reeks complete verhalen door wisselende auteurs handhaaft een aangenaam kwaliteitsniveau. Boselli kent als veelschrijver in het Tex-universum het klappen van de zweep. Andrea Venturi's tekenstijl is het soort functionele pulprealisme dat zo goed gedijt in zwart-wit.

Hier is helemaal niets hoogdravends of inventiefs aan, het is gewoon pure western die al langer dan een eeuw liefhebbers van het genre via films, tv-reeksen, strips en romannetjes weet te bekoren. En nu op naar de volgende Tex Willer Classics-afspraak in het najaar!
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: