Tex Willer 5 & tex Willer Classics 10
COMPLETE VERHALEN
Tex Willer 5 & tex Willer Classics 10
KLIK
voor andere strips van
Stefano Andreucci


KLIK
voor andere strips van
Mauro Boselli
Tex Willer 5 & tex Willer Classics 10
KLIK
voor andere strips van
Enrique Breccia
TEX WILLER 5: De Wreker
Stefano Andreucci + Mauro Boselli
Uitgeverij HUM! | 48 p. | € 8,99 (SC)

TEX WILLER CLASSICS 10: Captain Jack
Enrique Breccia + Tito Faraci
Uitgeverij HUM! | 228 p. | € 17,95 (SC)

TEX WILLER: Rio Quemado
Maurizo Dotti + Mauro Boselli
Uitgeverij HUM! | 36 p. | GRATIS (SC)
 
Onevenaarbaar
Tex Willer is dit jaar zeventig jaar. Uitgeverij HUM! hoeft eigenlijk slechts nieuwe delen uit te brengen van de kleurenstrips of de dikke zwart-wit-Classics om ons te trakteren, maar het geeft ook nog een gratis albumpje in kleur uit dat je in stripspeciaalzaken of op stripbeurzen kan verkrijgen. Het hangt van je winkelier af of je het zomaar krijgt als je ernaar vraagt of dat de winkelier van je verlangt dat je toch minstens een ander album van Tex Willer koopt. Hoe dan ook is dat zelden een miskoop. In het gratis album, Rio Quemado, is ranger Tex terug te vinden op Mexicaans grondgebied om zijn jacht op een bende te vervolgen. Die bende bakkeleit ook in Mexico. Dat merkt Tex aan de sporen van een vuurgevecht op de ranch Rio Quemado. Tex en zijn kompaan Kit Carson winnen het vertrouwen van de rancheigenaar, maar het loopt snel volledig verkeerd.

De Wreker, het vijfde kleurenalbum, is een puur wraakverhaal zoals ze bij bosjes verteld worden in het westerngenre. In dit geval gaat het om de jongere Tex die met de moordenaars van zijn vader wil afrekenen aan de andere kant van de grens met Mexico. Voor hij het weet, is Tex zelf opgejaagd wild. De inkleuring van Matteo Vattani is een meerwaarde. Hoewel het duidelijk digitaal is, maakt hij er mooie plaatjes van met veel sfeer. De beginscène is daar een sprekend voorbeeld van: somber, met veel schaduwen en tegenlicht en een lichtrandje op de silhouetten die uitmondt in een schietpartij vol licht. Het is letterlijk en figuurlijk vuurwerk. Pulp in een fraaie verpakking.

De betere pulp is de Classics-reeks met een paar honderd pagina's per deel. Captain Jack bewijst dat een strip niet altijd hoeft ingekleurd te zijn om er te stáán. Dat beheersen ze in Italië of in Zuid-Amerikaanse landen (Enrique Breccia komt uit Buenos Aires) als geen ander. Op elke pagina (228!) is het genieten van het betere arceerwerk, stemmige zwart-witcontrasten en expressieve close-ups. Breccia kennen we in vertaling van onder meer De Wachters en Mort Cinder, maar hij heeft een veel langere staat van dienst. Hier zie je een waar toptalent aan het werk. Het verhaal is behoorlijk rauw met een bloedige strijd met Modoc-indianen die zich niet zomaar door blanken laten onderwerpen, maar ook onderling volgen er afrekeningen door een machtsstrijd binnen de stam. De chief, Captain Jack, laat zich niet onbetuigd. Dat ondervindt Tex Willer snel genoeg.

Ons maak je niets wijs, of we maken het jou graag wijs: Tex Willer is beslist een van de beste westerns. Vooral de prijs-kwaliteitverhouding van Tex Willer Classics is onevenaarbaar.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: