Exile 3
LAATSTE DEEL
Exile 3
KLIK
voor andere strips van
Éric Stalner


KLIK
voor andere strips van
Cédric Simon
EXILE 3
Sonntag

Éric Stalner + Cédric Simon / Éric Stalner
Glénat | 56 p. | € 16,95 (HC)
Whatever
Vrijdag ook naar San Marino-België gekeken? Ook vol verwachting? Ook ontgoocheld in het verloop van de wedstrijd en het gevoel in de steek gelaten te zijn door de hoofdrolspelers? Als troost namen we dan ook Exile deel 3 ter hand om onze avond alsnog met een goed gevoel te kunnen afsluiten. Maar... wat een déjà vu, zeg.

Het verhaal? We starten op 27 september 2189, de dag waarop de Glory vertrok (zie album 1), en worden onmiddellijk veel wijzer over de mislukte plannen van dokter Pastoriaz en de rol van Sonntag. Gewapend met deze kennis wordt de strijd tussen de supercomputer Koïos en de levende planeet Kayenn met een klap veel helderder, maar helaas niet meeslepender. Koïos gebruikt Sonntag en zijn vloeibaar geheugen om samen met het gif van Ares langzaam Kayenn over te nemen. Een overname die noodzakelijk is om de mensen een nieuwe leefomgeving te geven, vrij van alle gevaren en ver weg van de ten dode opgeschreven aarde. Aanvankelijk lukt dit, maar Kayenn slaagt erin zich één te maken met Sonntag en de strijd met Koïos en de premier aan te gaan.

We registreren het in beeld brengen van de mensen, behalve enkele uitverkorenen, als wegwerpartikelen voor Koïos, de transformatie van Sonntag in de emanatie van Kayenn, de angst van de premier als het falen opduikt, en het raakt ons niet. Wint Kayenn? Goed. Is het Koïos? Ook goed. Whatever.

Kan een scenario van een strijd tussen een computer en een levende planeet boeiend zijn? Jazeker. Is Exile dit? Nee. En tweemaal ontgoocheld gingen we slapen.

Epiloog: Schotland-België verzoende ons gisteren terug met de hoofdrolspelers. Zwierig, spannend en topkwaliteit. Éric Stalner en Cédric Simon, we kijken uit naar een volgend album zoals Exile deel 1.
JOHAN DECLOEDT --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: