Exile 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Exile 1
KLIK
voor andere strips van
Éric Stalner
EXILE 1
Koïos

Éric Stalner + Cédric Simon / Éric Stalner
Glénat | 56 p. | € 16,95 (HC)
Vakwerk
"Koïos ziet je, waar je ook bent. Koïos weet alles. Hij weet wie je bent en wat je doet. Jullie zijn mijn kinderen. Koïos houdt van jullie."

In een ware Titanic-setting maken we kennis met het ruimteschip Glory op weg naar Paradise Lunella, een citytripje die 27 dagen in beslag zal nemen waarbij de 2.728 passagiers en 322 bemanningsleden slapend, of beter dromend, zullen doorbrengen. Drie onder hen zijn de gezagvoerder Sonntag en de gasten dokter Pastoriaz en zijn minderjarige zoon Andrew. En dan worden we, enfin Sonntag toch, bruusk wakker gemaakt op Kayenn, een niet zo gastvrije planeet waar de schaarse overlevenden van de Glory en hun nakomelingen zich met de moed der wanhoop al 179 jaar verdedigen tegen het oprukkende woud. Ze stellen alles in het werk om de centrale computer van de Glory terug aan de praat te krijgen en Kayenn te verlaten.

Tot zover het eenvoudige deel van het verhaal. Maar wat is de rol van Sara en haar zus Luz? Hoe kan het dat Sonntag de uitverkorene van Koïos is? Is Kayenn een levende planeet? Wie ontvoert mensen om er schaduwen van te maken?

Éric Stalner, die zowel verhaal als tekeningen voor zijn rekening neemt, en co-scenarist Cédric Simon hebben duidelijk hun huiswerk gemaakt. Originele insteek, verschillende spannende verhaallijnen, onverwachte wendingen. Hier zijn geen amateurs aan het werk, integendeel. Ook de tekeningen kunnen we smaken. De verhoudingen zijn steeds correct, goed uitgewerkte gezichten, verzorgde decors en een veelheid aan camerastandpunten. Vakwerk.

We eindigen met een cliffhanger van jewelste. De deur van de gevangenis waar Sonntag en Sara vertoeven opent zich en... geen flauw idee wie zal verschijnen, maar we zetten alvast ons geld in op de Titaan Koïos, zoon van Oeranos en Gaia. Benieuwd hoe deze in het verhaal zal passen.

We hebben toch even moeten nadenken om te weten wat we van dit album en het vervolg moeten denken. En we denken dat het alles heeft om een toppertje te worden.
JOHAN DECLOEDT --- juni 2018