Elfen 19
COMPLEET VERHAAL
Elfen 19
KLIK
voor andere strips van
Bojan Vukic


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
ELFEN 19
De Heremiet van Ourann

Bojan Vukic + Eric Corbeyran
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC), de SC verschijnt later
Het penseel en de pen
In dit vierde album waarin de Halfelfen centraal staan (zie ook de albums 4, 9 en 14) volgen we het verhaal van de vrouw Cleeriis, een uiterst succesvolle parelvisser. Halfelfen — en dit is parate kennis voor fantasy-fijnproevers — zijn kinderen van gemengde Mens-Elf-huwelijken. Ooit was het hun lotsbestemming om een eeuwigdurende alliantie tussen Mensen en Elfen te smeden. Een aantal machtige Elfenheren dachten daar anders over en zorgden ervoor dat Halfelfen als een minderwaardig ras beschouwd werden, welkom bij Mens noch Elf. De Halfelfen Orunth'al en zijn zus Tei-nooh willen hier verandering in brengen. Ze zijn dan ook op zoek naar hun oervader en daar moet alles voor wijken. De witte Elfen Aaliatep en Galamnon daarentegen zijn door een zieneres op pad gestuurd om dit te verhinderen. Cleeriis van haar kant wil haar vroegere verzorgster Nawel terugvinden en de occasionele Orks... wel, die zoeken zoals steeds vlees. De zoektocht brengt ons van Ekrin (waar Boraniërs-huurlingen Nawel ontvoerden en de rest van de eilandbewoners uitmoordden) via de havenstad Treeh-Vell (waar Nawel teruggevonden wordt en de Halfelfen en Witte Elfen een tijdelijk verbond tegen de Boraniërs sluiten) naar de oude stad Tremor op Ourann (waar de allereerste Halfelf na duizenden jaren nog in leven zou zijn). Cleeriis vindt hem terug in een ondergronds meer en dan komt alles in een stroomversnelling.

We kunnen een queesteverhaal wel smaken, mits het origineel gebracht wordt. En daarin zijn veelschrijver Eric Corbeyran en tekenaar Bojan Vukic (die de delen 3, 4 en 5 van de reeks Merlijn - De Profeet tekende op scenario van die andere veelschrijver Jean-Luc Istin) zeker in geslaagd.

Vukic heeft oog voor detail, munt uit in het in beeld brengen van beweging, maar emoties zijn een overduidelijk werkpunt. Corbeyran zorgt voor de nodige vaart en brengt voldoende originele elementen aan om onze aandacht niet te laten verslappen.

De Elfen dragen nog steeds onze voorkeur weg, maar we kijken toch uit naar de volgende Halfelf-episodes. En wat ons betreft, mag het duo Vukic-Corbeyran zeker het penseel en de pen blijven vasthouden.
JOHAN DECLOEDT --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: