Elfen 15
COMPLEET VERHAAL
Elfen 15
KLIK
voor andere strips van
Augustin Popescu


KLIK
voor andere strips van
Marc Hadrien
ELFEN 15
Zwart als Bloed

Augustin Popescu + Marc Hadrien
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC), de SC verschijnt later in september
Constante
"Marc Hadrien kan niet al te veel adelbrieven voorleggen op stripgebied, toch doet de jonge romanschrijver het zeker niet onaardig." In onze bespreking van Elfen deel 10 zagen we dus potentieel in Hadriens schrijfcarrière. Wisten wij veel dat dit een schuilnaam was voor Christophe Arleston! Hij had ons en vele anderen mooi beet, maar dat verandert niets aan de kwaliteiten van zijn scenario's, temeer voor die voor Elfen waarvoor hij puur uit het fantasyvaatje tapt zonder komische uitspattingen. Voor deel 15, het derde album van zijn hand over het zwarte elfenras, is alleen de tekenaar gewisseld. De Chinees Ma Yi ruimt baan voor Augustin Popescu die we nog kennen van De Geheime Dagboeken van het Vaticaan, De Roos & Het Kruis en De Meester-Inquisiteurs en da's een vlotte overgang. Alleen de inkleuring vinden we saai en steriel, een te afgelikte computerinkleuring.

Het begint allemaal op een schip waarop een ruim vol ghouls (een soort zombies) een onaangenaam gevoel van duistere magie en dodenbezwering oproept bij het mensenmeisje Dyfeline en de zwarte elf Gaw'yn. Ze hebben gelijk. Generaal Lp'hen, een zwarte halfelf die parmantig de cover siert, valt het schip aan in opdracht van Lah'saa. Met amuletten kan ze ghouls onder controle houden en hen inzetten voor een aanval op land. Dyfeline wordt gebeten en Gaw'yn gooit het op een akkoordje met Gaw'yn om zijn geliefde Dyfeline te redden.

De weelderige decors wisselen elkaar af in een verhaal barstensvol wapengekletter, horrortaferelen, actie en bloedige confrontaties tussen elfen, volkeren en monsters. Het is een constante in de reeks, maar wel eentje waar we nog lang niet genoeg van krijgen. Hup, op naar de volgende zes delen, want zo ver is de achterstand opgelopen met de Franse reeks die à la Suske en Wiske, Jommeke of F.C. De Kampioenen elk kwartaal met een nieuw album wordt uitgebreid.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: