Elfen 17
COMPLEET VERHAAL
Elfen 17
KLIK
voor andere strips van
Gianluca Maconi


KLIK
voor andere strips van
Nicolas Jarry
ELFEN 17
Het Zwarte Bloed van de Boselfen

Gianluca Maconi + Nicolas Jarry
Daedalus | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Wondere/wrede wereld
Het moet geleden zijn van de oorspronkelijke Thorgal- en Jeremiah-albums dat we met dergelijke reikhalzende nek uitkijken naar nieuwe exemplaren in de reeksen Elfen, Dwergen en sinds kort ook Orks & Goblins. Ondanks de veelheid aan tekenaars en scenaristen blijven we genieten van de wondere/wrede wereld van Aran. Een voorkeur hebben we niet echt, maar de sierlijke Elfen hebben toch een klein voetje voor. Hoogstwaarschijnlijk is dat te danken aan onze kindertijd waarin elfen altijd dartel, lief en knuffelbaar waren. Tinkelbel, anyone? Dwergen daarentegen waren grumpy en van Orks of Goblins hadden we nog nooit van gehoord tot Tolkien in ons leven kwam.

Nu ligt Elfen deel 17 voor ons. In het vierde deel van de subreeks over de Boselfen krijgen we het verhaal van Ilaw. Op zeer jonge leeftijd wordt Ilaw na de dood van zijn zus door zijn vader afgestaan aan zijn halfbroer, de blauwe elf Astoran, kapitein van een piratenschip. Ilaw ontdekt tijdens zijn jaren op zee langzaamaan zijn duistere kant. De sombere ridder, zoals hij zichzelf noemt. Wanneer Ilaw eindelijk terug voet aan land zet, wordt hij al vlug meegezogen in de hopeloze strijd tegen de Ghouls. Hij sluit zich aan bij het monsterverbond van mensen, elfen, dwergen en orks en wordt hoe langer, hoe meer een meedogenloze krijger, bang van niets of niemand. En net wanneer hij de rust en de liefde denkt te vinden bij Loënyss komt aan het licht dat hij als zwarte elf de doder van zijn zusje was. Vogelvrij verklaard zet de zwarte elf Erdaz met zijn kompanen de klopjacht in. Ilaw krijgt welkome hulp van de dwerg Sriza van de Tempel (hoofdpersonage van het nog te verschijnen deel 7 in de reeks Dwergen — we likkebaarden al) om met zichzelf in het reine te komen. En dan breekt de ultieme krachtproef aan. Bedwingt hij zijn duistere kant of sluit hij zich toch aan bij de zwarte Elfen? Dit kort overzicht doet het verhaal absoluut oneer aan. Er gebeurt immers zoveel meer waarbij we Ilaw van binnen en buiten leren kennen.

Over de tekst (Nicolas Jarry), de tekeningen (Gianluca Maconi) en de inkleuring (Nicola Righi) kunnen we kort besluiten: een dikke pluim, net zoals voor uitgeverij Daedalus die ons met deze reeksen veel waarde voor ons geld geeft. Nu nog wachten op de verfilming.
JOHAN DECLOEDT --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: