Conan 3
COMPLEET VERHAAL
Conan 3
KLIK
voor andere strips van
Anthony Jean


KLIK
voor andere strips van
Mathieu Gabella
CONAN 3
Aan de Overkant van de Zwarte Rivier

Mathieu Gabella en Anthony Jean naar de novelle van Robert E. Howard
Glénat | 48 p. | € 17,95 (HC)
Spektakelstuk
De rechten op Robert E. Howards oorspronkelijke Conan-personage zijn vrij waardoor in principe elke auteur een verhaal van Conan mag tekenen, zolang het personage uiterlijk afwijkt van de Amerikaanse comicversie. Glénat heeft het voornemen om twaalf verhalen (van het twintigtal) van Howard te verstrippen. Elk album is het werk van een ander auteursduo. Dat leverde al twee totaal van elkaar afwijkende albums op. In de eerste misten we de wat opgepompte Conan, deel 2 lag meer binnen onze verwachtingen. Deel 3 voert een krijger met een grotere grandeur ten tonele. Hij is getekend door zijn verleden, letterlijk dan, getuige het litteken op zijn smoel. Hij is in dit verhaal een huurling die langs een rivier patrouillert om kolonisten te behoeden tegen Picten die gevaarlijker en gevaarlijker worden omdat de kolonisten hen verdreven van hun gronden. Het grootste gevaar is dat de verschillende Pictenclans zich verenigen voor een collectieve aanval. Voor het zover is worden de kolonisten in een naburig fort bang gemaakt met een reeks wraakaanslagen waarbij het hoofd van vermoorde kolonisten wordt meegenomen. Om het tij te doen keren, moet Conan naar de andere kant van de zwarte rivier om een tovenaar uit te schakelen. Hij is er als enige ooit al geweest en zijn ervaringen in Cimmerië, waar een bloedblad plaatsvond tussen kolonisten en Picten, spelen eveneens mee.

Met opvallend veel paginabrede prenten en veel dynamiek begint dit album als een soort Apocalypse Now met een finale naar de beste fantasynormen. Tussendoor krijg je bijna schrik van de vervaarlijk uitziende Pictenclans en monsterlijke dieren. Vooral de scène waarin Conan en zijn metgezel aan een paal zijn vastgebonden, nabij op staken gespietste hoofden terwijl verschillende clans op de komst van hun toovenaar wachten en een rum weerkinkt, is ijzersterk. Van dit soort horroscènes moet deze vertelling het voornamelijk hebben en daar zijn we gek op.

De eerste prenten waarin Conan voorkomt, zijn een wat onwennige kennismaking omdat je je hem anders voorstelt, maar Mathieu Gabella en Anthony Jean (die samen de fantasyreeks De Eenhoorn maakten) voeren hem vervolgens met volle overtuigingskracht op in één groot spektakelstuk. Dat dit oorspronkeijke verhaal van Howard nog niet is verfilmd, zeg!
DAVID STEENHUYSE --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: