Buck Danny: De Integrale 2
COMPLETE VERHALEN
Buck Danny: De Integrale 2
KLIK
voor andere strips van
Victor Hubinon


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BUCK DANNY: DE INTEGRALE 2
3. De Zonen des Hemels - 4. De Vliegende Tijgers - 5. De Zwarte Draak - 6. Aanval in Birma

Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier
Dupuis | 276 p. | € 29,95 (HC)
Avonturen van een ijskonijn
Met de tweede integrale van Buck Danny krijgen we eindelijk het grote epos van de Vliegende Tijgers voorgeschoteld. De Amerikaanse generaal-buiten-dienst Chennault organiseert tijdens de Tweede Wereldoorlog de net opgerichte luchtmacht van de Chinese nationalistische troepen tegen de veel beter georganiseerde Japanse invallers. Voor goeie piloten moet hij een beroep doen op vrijwilligers uit het Amerikaanse leger of voormalige militaire piloten. Buck Danny bevindt zich in het begin van dit verhaal nog thuis, waar hij in de tuin samen met zijn moeder en zijn broertje aangenaam verpoost, todat het avontuur met hoofdletter A zich aandient. Het Amerikaanse leger haalt hem om dringende redenen terug uit zijn verlof. Al snel ontmoet hij in zijn nieuwe eenheid Sonny Tucson, grapjas van dienst en Jerry Tumbler, een competente, maar toch wat saaiere adjudant. Daarmee is het klassieke trio gevormd, en kan het verhaal van start gaan.

Een goed verhaal bestaat ook uit slechteriken. Dat zijn in de eerste plaats de Japanse troepen, wat malafide Chinese onderwereldfiguren én een verrader bij de Vliegende Tijgers zelf. Een nog beter verhaal bevat ook een stevige lozing love interest. We maken terug kennis met miss Holmes, de verpleegster uit De Geheimen van Midway, die samen met Buck in de jungle terechtkomt, ver weg van alle beschaving en de gebruikelijke intergeslachtelijke zedige omgangsvormen. Piloten zijn echter geselecteerd op stressbestendigheid en koelbloedigheid, en Buck Danny houdt zichzelf dan ook volledig in de hand tijdens deze avonturen in de jungle, in het gezelschap van de knappe, maar eenzame verpleegster. Het is waarschijnlijk hier dat Buck Danny zijn onverdiende status van belegen held vandaan haalt. Altijd klaar om bevelen uit te voeren ter meerdere eer en glorie van zijn Amerikaanse vaderland, maar eens alleen met een dame blijkt hij een emotioneel ijskonijn te zijn... Voor verhalen die eind jaren 1940 gemaakt zijn, is dit wel begrijpelijk. De moderne stripheld is meestal heel wat warmbloediger, maar dat soort "karakteruitdieping" wordt net na de oorlog nog niet expliciet in beeld gebracht.

Wie de dynamische pagina-indeling van het hedendaagse stripverhaal gewoon is, zal weer even moeten wennen aan het 4x3-stramien dat tekenaar Victor Hubinon hanteert. Slechts hier en daar wordt het onderbroken door plaatjes samen te voegen en zo een groter overzichtsbeeld te geven. Twaalf plaatjes per pagina lijkt heel druk, maar daardoor komt het avontuur heel gestructureerd over. Het is de 3x3-variant op dit systeem dat Grzegorz Rosinski bijvoorbeeld ook heel veel toepast voor de allereerste Thorgal-verhalen.

Terwijl velen nu even naar de boekenkast gaan om dit laatste gegeven te controleren, delen we alvast deze spoilers mee: Buck Danny overleeft de oorlog (er volgen namelijk nog vele tientallen avonturen) en de Duitsers en vooral de Japanners gaan de oorlog enorm bangelijk verliezen!

Wie het uitgebreide dossier van een dertigtal bladzijden leest, leert weeral heel wat bij over de reeks. Zo behalen zowel Hubinon als Jean-Michel Charlier een professioneel luchtbrevet dat hen toelaat om met lijntoestellen te mogen vliegen. Want wie kan er nu een vliegenierstrip maken, zonder te weten wat vliegen allemaal inhoudt? Oorspronkelijk wijdt scenarist Charlier zich ook aan de meer technische kant van het tekenwerk, zoals de vliegtuigen zelf en de achtergronden. Waarom hij dat uit handen geeft, kom je ook te weten.

Wie Buck Danny altijd links heeft laten liggen, maar deze schijnbaar oubollige vlieguigreeks toch eens een kans wil geven, moet zich deze integrale aanschaffen: een uitstekende gelegenheid om met deze klassieke held kennis te maken in een spannend, afgerond verhaal.
IVO DE WISPELAERE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: