Buck Danny 56
START VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Buck Danny 56
KLIK
voor andere strips van
Gil Formosa


KLIK
voor andere strips van
Frédéric Zumbiehl
BUCK DANNY 56
Vostok Antwoordt Niet Meer

Gil Formosa + Frédéric Zumbiehl
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC)
Nog steeds actueel na 56 albums
Hij vocht tegen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog en anno nu raakt hij verliefd op een Russische onderzoekster op Antarctica die een dodelijk virus heeft ontdekt. Hoewel al ruim zeventig jaar oud blijft Buck Danny jong van lichaam en geest.

Is het soms wat over the top en neigt het naar een B-strip? Ja, dat wel, maar dit album leest gewoon lekker weg en scenarist Frédéric Zumbiehl houdt de vaart er goed in. Danny, Tumbler en Tuckson zijn gestationeerd op de Zuidpool en hoewel ze een verovering van Sonny is, wordt Buck Danny verliefd op de knappe Russische onderzoekster Natalya. Zij verlaat haastig het toneel en dan moet Buck haar gaan redden, want de koude Russische nederzetting Vostok antwoordt niet meer — vandaar de titel van dit album — en Natalya heeft een dodelijk virus ontdekt. Haar kwaadaardige collega heeft het echter ontvreemd en nu begint een gevaarlijke zoektocht.

Lady X speelt dit keer een beperkte rol, maar in de komende twee albums zullen we haar ware bedoelingen ontdekken. Dit album is namelijk het begin van een drieluik en als de komende twee delen net zo vlot weglezen als dit begin, dan zullen we ons zeker amuseren. Hulde ook voor de tekeningen van Gil Formosa. Hij hanteert een realistische stijl met veel oog voor detail zonder dat het een overdaad wordt.

De meeste reeksen zijn na 56 delen ver over hun hoogtepunt heen, maar dat geldt zeker niet voor Buck Danny. De stompzinnige flaters van Sonny Tuckson blijven ons bovendien bespaard. Er was een tijd dat hij net als Ernest Laverdure op ieder verfblik ging staan dat hij tegenkwam.
DAI HEINEN --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: