Buck Danny: De Integrale 1
COMPLETE VERHALEN
Buck Danny: De Integrale 1
KLIK
voor andere strips van
Victor Hubinon


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BUCK DANNY: DE INTEGRALE 1
Doodstrijd van de Bismarck - 1. De Jappen Vallen aan - 2. De Geheimen van Midway

Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier
Dupuis | 184 p. | € 29,95 (HC)
Kapitalistische, Amerikaanse, patriottische lul
Wie Buck Danny maar een patriottische, Amerikaanse lul vindt die belegen avonturen beleeft tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, zal zijn vermoeden bevestigd zien wanneer hij de twee lange verhalen in deze eerste integrale doorbladert. Buck Danny start namelijk eerder als een historisch opgevatte strip, waarbij de held van dienst de beginmaanden van de oorlog, zoals de aanval op Pearl Harbor, beleeft vanuit Amerikaans standpunt en in de marge daarvan allerlei avonturen beleeft.

De Jappen Vallen aan en De Geheimen van Midway, de twee eerste albums in deze integrale, zijn met momenten eerder geschiedenislessen in stripvorm, waarbij Buck Danny's belevenissen als glijmiddel dienen om allerhande technische weetjes omtrent vliegtuigen, zeeslagen en andere tactische of strategische wetenswaardigheden uit de strijd in de Pacific vlotjes bij de lezer binnen te stampen. Onleesbaar zijn deze eerste avonturen zeker niet. Buck Danny krijgt ook ruimte om spannende avonturen te beleven zonder dat allerhande historische feiten en beschrijvingen het verhaal onderbreken.

Zo belandt Danny in De Jappen Vallen aan na een crash op een eiland waar de inboorlingen hem gevangen nemen. Hun culinaire voorkeur voorspelt niet veel goeds voor onze held. Gelukkig bevrijdt een plaatselijke schone onze knappe piloot zodat de avonturen van Buck Danny hier niet vroegtijdig afgebroken worden... Eenmaal terug bij zijn strijdmakkers moet Danny de gebeurtenissen echter lijdzaam ondergaan en zijn we weer vertrokken voor een paar pagina's verslag van het strijdtoneel, weliswaar knap in beeld gebracht door Victor Hubinon én Jean-Michel Charlier (die aanvankelijk niet alleen de scenario's verzorgt, maar ook de vliegtuigen tekent).

In De Geheimen van Midway nemen de Japanners Danny gevangen na alweer een mislukte landing op het water. Gelukkig slaagt hij erin te ontsnappen wanneer Amerikaanse bommenwerpers het Japanse kamp bombarderen. Aan boord van een gestolen Japanse tank trekt hij door de jungle in het gezelschap van verpleegster Miss Holmes, die we ook in de volgende integrale zullen terugzien. Wanneer hij na veel omzwervingen terug bij zijn onderdeel belandt, is het helaas uit met de exotische avonturen. Daarna volgen de luchtgevechten, bombardementen, zinkende vliegdekschepen, rondspetterende granaatscherven en lichaamsdelen elkaar weer in een hoog tempo op. We volgen samen met Danny vanop de eerste rij de slag bij Midway, die een eerste keerpunt betekent in het Amerikaans-Japanse conflict. De Amerikanen, aanvankelijk knock-out na Pearl Harbor, slagen er dan voor de eerste keer in een grote slag van de Japanners te winnen.

De tekenstijl komt vooral in de eerste platen gedateerd over, maar dat is eigen aan een reeks die al sinds 1947 loopt en ondertussen al danig is geëvolueerd (net als de luchtvaartsector zelf trouwens). Mochten Hubinon en Charlier na deze twee albums een andere luchtvaartreeks begonnen zijn, zouden deze twee albums als jeugdzonden geklasseerd worden. Nu vormen ze een aanvankelijk aarzelende start van een schitterende reeks, die je met grootse avonturen meeneemt doorheen de luchtvaartgeschiedenis van de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Deze eerste integrale is voornamelijk voer voor diehard-fans. Wie de reeks een kans wil geven, zal zich nu en dan door wat taaiere brokken geschiedenis moeten worstelen. De beloning zal volgen met de tweede integrale, waarin de avonturen van de Vliegende Tijgers een aanvang nemen. De geschiedenislessen verdwijnen op de achtergrond en het avontuur met een grote A begint, zoals we dat van scenarist Charlier gewoon zijn.

Wie zich afvraagt waarom de naam van Georges Troisfontaines tegenwoordig altijd vermeld staat bij de namen van de traditionele auteurs Hubinon en Charlier, kan er best het uitgebreide dossier eens op na lezen. De ontstaansgeschiedenis van deze stripklassieker wordt hier door Patrick Gaumer in een zestigtal pagina's uit de doeken gedaan en bevat als extraatje ook De Doodstrijd van de Bismarck, een eerste vingeroefening door de auteurs als aanloop naar De Jappen Vallen aan.
IVO DE WISPELAERE --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: