Agent 327 integraal 3
DEEL 2 VAN INTEGRALE REEKS
IN ACHT DELEN
Agent 327 integraal 3
KLIK
voor andere strips van
Martin Lodewijk
AGENT 327 integraal 3
1977 - 1980: Dossier Zondagskind - Dossier Zevenslaper - Dossier Nachtwacht - Dossier Rookbom

Martin Lodewijk
Uitgeverij L | 200 p. | € 29,95 (HC)
Respect
Behalve een uitgebreide toelichting over Martin Lodewijks artistieke werkzaamheden in de periode 1977 tot 1980 bevat deze goed gevulde en verzorgde integrale uitgave van Nederlands bekendste geheim agent vier Dossiers. Lodewijk was redacteur bij het toenmalige weekblad Eppo en naast zijn eigen strip verzorgde hij ook de scenario's voor onder andere Johnny Goodbye, getekend door Dino Attanasio, en eenmalig voor een toen nog onbekende Engelsman genaamd Don Lawrence. De paragraaf over diens reeks Trigië en later Storm vinden we het meest interessante gedeelte van het aanwezige dossier in deze uitgave. Inmiddels is een integrale uitgave van Trigië trouwens aangekondigd bij dezelfde uitgeverij.

Stripverzamelaars die zich afvragen hoe het zit met de ooit vele aangekondigde delen van de soft-erotische strip De Kat weten dat het bij twee delen is gebleven. Waarom deel 3 wel is getekend, maar nooit is uitgegeven, staat uitgelegd in het dossier. Daarbovenop heeft Lodewijk samengewerkt met Morris en had hij plannen om diens cowboy Lucky Luke naar Europa te sturen. Waarom dit pas in 2018 is gebeurd door een andere scenarist wordt nu uit de doeken gedaan, net zoals de nooit van de grond gekomen samenwerking met André Franquin.

In de avonturen van Agent 327 zijn altijd knipogen naar de toenmalige actualiteit opgenomen. In het eerste verhaal, Dossier Zondagskind, krijgt Hendrik IJzerbroot te maken met een dictator die duidelijk geïnspireerd is op vader en zoon Duvalier uit Haïti. In het dossier worden vele andere details toegelicht. Belangrijkste wapenfeit van dit verhaal is de intrede van de rondborstige Olga Lawina. En ook over haar oorsprong komen we nu veel meer te weten.

In Dossier Zevenslaper speelt de Bermudadriehoek de hoofdrol en ook de profetieën van de omstreden auteur Erich von Danniken en diens boek Waren de Goden Kosmonauten? worden aangehaald. Dossier Nachtwacht gaat over de verdwijning van het wereldberoemde schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. In het kortverhaal Dossier Rookbom haalt Lodewijk de nucleaire bom in de Koude Oorlog aan.

Als je houdt van spionagestrips met de nodige tekst, dan is Agent 327 aan te bevelen. Anno 2019 komen de scenario's wat gedateerd over, maar als je je bedenkt dat ze al circa vijftig jaar oud zijn, lees je ze met meer respect.
DAI HEINEN --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: