Agent 327 integraal 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS IN ACHT DELEN
Agent 327 integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Martin Lodewijk
AGENT 327 integraal 1
1966 - 1968

Martin Lodewijk
Uitgeverij L | 200 p. | € 29,95 (HC)
Hollandse Helden in aantocht
Al enkele jaren worden we ruim bedeeld met vertalingen van Franse integrale uitgaven.
Steeds meer klassiekers uit de vorige eeuw verschijnen in fraaie albums die vaak bestaan uit een achtergronddossier en twee, drie of meer verhalen. Uitverkochte reeksen die lastig te krijgen waren, zoals Roodbaard, zijn weer voor een breder publiek toegankelijk. Dat deze inmiddels vaak bejaarde helden nog altijd van topkwaliteit zijn, bewijzen series als Blueberry en andere raken dankzij de integrale uitgaven weer meer bekend zoals Tanguy en Laverdure. De lijst met integrale uitgaven begint steeds langer te worden en je moet wel over een heel ruim budget beschikken wil je alles kunnen bijhouden wat er verschijnt. De keuze zal vanaf nu nog ruimer worden, want ook de Nederlandse stripleeuw begint te ontwaken. De eerste stripsoldaat die aan het front verscheen was De Generaal en een paar maanden later later verschijnt Agent 327 ten tonele. Van hem zullen acht integrales verschijnen tegen een tempo van twee per jaar. Opvallend genoeg zijn de afgelopen jaren nagenoeg alle albums van Agent 327 herdrukt met herwerkte lettering en inkleuring, maar een compleet overzicht inclusief alle kortlopende verhalen was er nog niet. Uitgeverij L brengt daar nu verandering in. In dit eerste integrale album zijn in totaal achttien kortverhalen opgenomen en het albumlange verhaal Dossier Stemkwadrater. In het begin maakte Martin Lodewijk veel korte verhalen, maar omdat hij daarbij steeds meer ideeën moest verzinnen, ging hij over op langlopende verhalen.

Het achtergronddossier bevat veel uitleg over de oorsprong van Agent 327 en auteur Martin Lodewijk geeft aanvullende informatie over de korte verhalen. Pluim voor de samenstellers Rob van der Nol en Rob van Eijck en de uitgeverij voor deze verzorgde uitgave. Deze integrale is een voorbeeld van hoe wij vinden dat een integrale moet zijn.

Nu er een begin is gemaakt met het uitgeven van integrale uitgaven van Hollandse helden is het wachten op integrales van series als Franka, De Familie Doorzon, Trigië, Gilles de Geus en zeker Storm. Met name laatstgenoemde kan een absolute topper worden als daar veel bonusmateriaal van Don Lawrence bij zit.

Als je een voorkeur hebt voor klassiekere komische reeksen als De Blauwbloezen en Guust Flater zou Agent 327 weleens iets voor jou kunnen zijn. Laat dit album niet liggen om de tekeningen uit deze uitgave. Ze zijn gemaakt in de periode 1966-1968 en toen stond Martin Lodewijk nog aan het begin van zijn lange carrière. Zijn tekenstijl evolueert en we zijn er altijd een voorstander van geweest.

Fans van de verschijning van Olga Lawina zullen nog even moeten wachten, zij verschijnt pas later ten tonele.
DAI HEINEN --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: