Tijl Uilenspiegel 2
(eerste druk uit 1955)


(herdruk met aangepaste cover)
(voorpublicatiecover van 8 januari 1953)

Tijl Uilenspiegel, zijn vriendin Nele en zijn kameraad Lamme Goedzak vergezellen een tekenaar naar Amerika om daar in opdracht van een Antwerpse reder het leven van kolonisten en indianen in beeld te brengen. Na een muiterij en schipbreuk komen zij toch in Nieuw-Amsterdam aan, de Nederlandse nederzetting die later tot New York is omgedoopt. Daar worden zij geconfronteerd met het wanbestuur van de Hollandse gouverneur en kiezen zij uiteindelijk partij voor de onderdrukte indianen uit de streek.

Kapitein: Strenge kapitein van het schip dat Tijl, Nele een Lamme naarAmerika brengt. De bemanning keert zich tegen hem, muiterij breekt los.
Kieft: Hooghartige Hollandse bestuurder van de West-Indische Compagnie. In Fort-Amsterdam werkzaam als gouverneur en dat zint hem niet. Hij voelt er zich achtergelaten en heeft het daarom op zowat iedereen gemunt.
Lucas Aerts: Brugse tekenleraar van Nele. Laat zich overhalen om naar Amerika te reizen om er op expeditie illustraties te maken.
Sachem: Tovenaar en stamhoofd van de indianenstam waar de Hollanders mee te kampen krijgen. Tevens de vader van Sluwe Vos.
Sluwe Vos: Jonge indiaan die door blanken met de zweep werd gegeseld. Tijl Nele en Lamme verzorgen hem en winnen zo zijn vriendschap en die van de indianen.
Opstand der Geuzen, het eerste verhaal van Vandersteens versie van Charles De Costers roman Tijl Uilenspiegel, werd enthousast onthaald door zowel de lezers van het weekblad Kuifje als de Waalse tegenhanger Tintin. Uitgever Raymond Leblanc vroeg aan Vandersteen een vervolg. Amper twee weken na het slot van Opstand der Geuzen startte Fort Oranje. Hiervoor permitteerde Vandersteen zich grote vrijheden ten opzichte van de originele roman. Het jaartal versprong van 1562 naar 1625 en het decor van het Vlaamse Damme en omstreken naar Noord-Amerika ten tijde van de Hollandse kolonisatie.
Omdat Vandersteen ook nog Suske en Wiske voor Kuifje en voor de kranten tekende, riep hij voor Tijl Uilenspiegel de hulp in van Karel Verschuere, Bob De Moor, Tibet en anderen voor het inkt- en tekenwerk.
Bij het overlijden van zijn zeer goede vriend tekende Bob De Moor een cover voor het weekblad Kuifje met Vandersteen, Sidonia, Suske, Wiske en Jerom die zijn uitgedost in kostuums uit de door Vandersteen zo geliefde zestiende eeuw.
 
 
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013