Suske en Wiske 159,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1976)

(bewerking van de gelijknamige poppenfilm die voor het eerst werd uitgezonden van 6 oktober tot 17 november 1975)

In de tuin van Sidonia landt een rupsachtig wezen van de planeet Kokonera. Op de planeet veranderen alle bloemen in goud na de val van een meteoriet. De bewoners van Kokonera, de Minilotten, zijn daardoor in levensgevaar want ze voeden zich met honing uit de bloemen. Onze vrienden trekken naar Kokonera om de meteoriet te vernietigen, maar Krimson heeft het op de gouden bloemen gemunt.

Bolle Bet: Waardin van het gelijknamige café waar Lambik een gekende gast is. Hij komt er een goudmakend meteorietsteentje demonstreren en trakteert er ook twee "onvriendelijke types".
Knoeft: Een van de twee bovenvermelde types. Doet Lambik en Jerom samen met zijn kompaan Kwakkel het voorstel om de kokon met alle gouden bloemen te pikken.
Kwakkel: Schakelt samen met spitsbroeder Knoeft hun baas Krimson in om het goud van de Minilotten te roven. De drie reizen clandestien mee naar de planeet Kokonera.
Minilot: Azzzztronaut-Minilot die een menzzzz komt zzzzoeken op de aarde. Die moet zzzzijn volk komen helpen van de hongerdood. Zzzzpreekt met zzzzlepende zzzzz.
Majesteit: Koningin van de Minilotten. Is stervende door een gebrek aan honing. Ook haar volk gaat er om dezelfde reden aan. Heeft als enige der Minilotten twee voelsprieten op het hoofd.

Onder de kortere titel De Minilotten kwam het oorspronkelijke verhaal als de eerste van in totaal zes poppenfilms op de Nederlandse en Vlaamse buis. Het succes van deze productie stuwde de oplage van Suske en Wiske de hoogte in. Dat succes werd door een algemene belangstelling voor Vandersteens oudere werk al een paar jaar tevoren ingezet dankzij de sliert herdrukken van de eerste Suske en Wiske-verhalen die al jaren niet meer verkrijgbaar waren. Ook de albums uit de blauwe reeks werden toen opgenomen in de rode reeks, zij het in verkorte vorm. Een derde oorzaak voor de grotere bekendheid van het merk Suske en Wiske kwam door de exclusieve voorpublicatie van speciaal voor TV Ekspres gemaakte verhalen. En vanaf 1974 zagen de eerste reclameuitgaven het licht met kortverhalen die voor onder meer Dash, Smarties, Centra Boek en Sun werden uitgegeven.
"Heu, dag meneer! Hebt u niet twee kinderen gezien met een man die er uitzag als een halfvolwassen bulldozer?... Er was ook nog een soort dweil met vleugeltjes bij!"

Helemaal in de war nadat hij een verstekeling ontdekte, vraagt Lambik op de planeet Kokonera aan Jerom, Suske en Wiske de weg naar... Jerom, Suske en Wiske.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013