Tijl Uilenspiegel 1
(eerste druk uit 1954)


(herdrukken met aangepaste cover)

(
voorpublicatiecovers van 18 oktober 1951 en 20 november 1952)

In de zestiende eeuw ging Vlaanderen gebukt onder de Spaanse overheersing. Filips II, koning van Spanje, heerst als een tiran over de Nederlanden terwijl de geuzen onder leiding van Willem van Oranje voor de vrijheid vechten. Een van deze vrijheidsstrijders is Tijl Uilenspiegel, de zoon van de kolenbrander van Damme. Met de hulp van zijn vriendin Nele en Lamme Goedzak tracht hij de Prins van Oranje het goud te bezorgen dat de geuzen hebben bijeengebracht.

Baljuw: Baljuw van Damme onder Spaans toezicht. Bedient zich van spionnen om de regio te controleren. Vijand van de geuzen.
Claes: Vader van Tijl Uilenspiegel. Getrouwd met Soetkin. Kolenbrander van beroep. Actief lid van de geuzen.
Hans: Schipper en geus. Is belast met het transport van goud naar Sluis, maar moet hiervoor Tijl inschakelen.
Kathelijne: Neles grootmoeder. Kent de krachten van kruiden en poeders en wordt daarom aanzien als heks. Kan effetcief ook toveren.
Willem van Oranje: Bijgenaamd Willem de Zwijger, prins van Oranje. Nederlandse heerser tijdens de Tachtigjarige Oorlog die leidde naar de onafhankelijkheid van de Noordelijke Nederlanden.
In 1949 verschijnt een stripadaptatie van Hendrik Conscience' De Leeuw van Vlaanderen in het weekblad Kuifje. Het epos van Bob De Moor laat een enorme indruk na op onder meer Vandersteen. Twee jaar later kreeg hij zelf de kans om dankzij Karel Van Milleghem, de hoofdredacteur van Kuifje die altijd op zoek was naar invalshoeken voor de Vlaamse lezers die tegelijk een Frans publiek zouden kunnen aanspreken, een Vlaams icoon in stripvorm te gieten. Vandersteen koos voor Tijl Uilenspiegel, een creatie van Charles De Coster uit 1867 van wie Vandersteen als kind de roman las. Vandersteen verweef fragmenten van de originele versie met historische achtergronden van de Tachtigjarige Oorlog toen Spanje de Nederlanden bezette, een favoriete periode van Vandersteen. Het verhaal startte in Kuifje op 26 september 1951, een speciaal nummer dat de vijfde verjaardag van het stripweekblad vierde. (afbeelding: artikeltje uit Kuifje van 7 september 1953)
 
 
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013