Samenvatting
Een deels als mol verklede man gijzelt al langere tijd een aantal mannen, die hij zijn larven noemt. Ze zijn verwilderd, uitgehongerd en worden gedrogeerd, waardoor het lijkt of ze aan het stockholmsyndroom lijden. Bij een overval op een boerderij vermoorden zij boer Masson, die de mol blijkt te kennen na het afzetten van diens masker. Ook de boerin en de zoon worden gedood. De dochter, die verstopt zat, overleeft de slachtpartij. Boer Gerrits haalt hulp in het dorp. De boeren denken dat Robert en Bertrand schuldig zijn. De vagebonden worden opgesloten en Gerrits vangt Joeki en het meisje op in zijn boerderij. Herenboer Gerrits wil de kleine boeren van hun land verdrijven en alle boerderijen en gronden voor een habbekrats opkopen. Hij is de mol. Joeki bevrijdt zijn vrienden. Het drietal gaat nu proberen de moordenaarsbende op te rollen. Sporen leiden hen naar het schuilhol dat ze in de hens steken. Robert en Bertrand sluiten zich zogenaamd bij de mol aan. Deze neemt echter Joeki in gijzeling en sluit hem in zijn schuilhol op (dat was toch door brand verwoest?). Joeki komt erachter dat boer Gerrits de mol is, min of meer hiertoe geïnspireerd door diens overleden vader. De larven worden uitgeschakeld door de boeren als ze op bevel van de mol proberen de dochter van Masson te vermoorden. Het meisje krijgt plots haar geheugen terug. Haar stem had ze al terug toen ze bij boer Gerrits in huis kwam. Vervolgens redt Joeki Robert en Bertrand van Gerrits, die gearresteerd wordt.

 

Thema
Wildwestthema in een horrorjasje. Misdaad. De grote rancher die kleinere ranchers of farmers met geweld, list of afpersing van hun land probeert te verdrijven is een thema uit menige western. Hier is het een herenboer die aan de grond van kleine boeren wil komen en daarbij op gruwelijke wijze over lijken gaat. Ontvoering, drogeren, wederrechtelijke vrijheidsberoving.

 

Locatie
Nederland. Het dorp en omstreken worden niet met name genoemd. Hallenhuisboerderijen komen vooral veel voor in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant.(1)

De eerste vermoorde boer heette Masson, een achternaam die in alle provincies voorkomt, vooral echter in Groningen, Zuid-Holland en Gelderland (zie ook Bijzonderheden). De naam Gerrits komt in Nederland vooral veel voor in Gelderland en Overijssel en een beetje in Noord-Holland. Hij is echter een buitenstaander wiens vader naar deze streek is verhuisd. De naam Van Nierop komt voor in heel het land, echter voor 85% in Noord- en Zuid-Holland. De familienaam Dreesmer is in Nederland niet bekend.(2) Op grond van dit alles zou het nog het meest voor de hand liggen dat het verhaal zich afspeelt in Zuid-Holland.

Diverse hallenhuisboerderijen: pagina 2 prent 4, pagina 24, prent 6, en pagina 35, prent 1.

 

Periode
Eind negentiende, begin twintigste eeuw.

 

Vermomming
Moordenaar herenboer Gerrits verkleedt zich als mol met een masker, twee klauwen en een cape. Hier heeft de klauw vier vingers en een duim, de echte mollenklauw heeft vijf vingers en een ‘klein duimpje’.(3)

Een als mol vermomde man en een echte mol.

 

Redding
Robert durft in z’n eentje niet in te grijpen — want kansloos — als boer Michel Masson en zijn gezin worden overvallen door de bende van de mol en gaat hulp halen. Met Bertrand en Joeki komt het drietal te laat. Alleen de verstopte dochter leeft nog, maar is vanwege de traumatische gebeurtenis haar geheugen kwijt.

 

Bijzonderheden

 • Geen Evelyne en geen Nummer 17.
 • Tweede ‘reuzenmol’ in de reeks, na deel 64, Paniek in Saltshire.
 • Het blijkt dat de als mol verklede man vijf mannen gijzelt. Robert spreekt op pagina 4, prent 8, echter over zeven mannen (inclusief de mol). Dit zou kunnen, omdat boer Masson op pagina 6 een van de overvallers neerschiet. Vanaf pagina 25 zien we overigens maar vier mannen, meestal zelfs maar drie. Lijkt niet erg consequent te zijn aangevat. Verder blijft volstrekt onduidelijk waar deze mensen vandaan komen, hoe ze in het verleden ontvoerd of geronseld zijn en hoe een herenboer over kennis beschikt om aan hallucinerende of hypnotiserende middelen te komen of deze te maken. Uiteindelijk worden ze allemaal gedood. Gerrits wordt gearresteerd en hier niet meteen over ondervraagd. Hij noemt de mannen larven, waar wormen een betere omschrijving zou zijn geweest vanuit het gezichtspunt van een mol. Regenwormen vormen 80% van zijn voedsel. Verder voedt een mol zich nog met insecten — vooral larven van de langpootmug, spinnen en slakken.(4)
Boven: Vijf gevangen mannen (misschien zijn er nog twee anderen in het duister verborgen). Linksonder: Nu is er sprake van zeven mannen. Rechtsonder: Wormen ware beter dan larven.
 • De bekende"gevaar-gebaar"-leus komt tweemaal voor, op de pagina’s 8 en 28.
 • De naam van de eerste vermoorde boer zal gebaseerd zijn op de Franse toneelschrijver en journalist Michel Masson (1800-1883).(5)
 • Een plaatselijke gevangeniscel in de kelder of onder de trap van een gemeentehuis was in vroeger eeuwen vrij normaal in Nederland, pagina 18, prent 4, en pagina 23, prent 2.(6)
 • "Hier komt hommeles" van in plaats van het foutief gespelde "hommels" (pagina 28, prent 3).
 • De slak is ook aanwezig.
 • Op pagina’s 26 en 27 steken Robert en Bertrand het schuilhol van de bende in brand. De brand woedt flink, onder meer op pagina 26, prent 9, en pagina 27, prent 5. Toch blijkt Joeki op pagina 32 in het schuilhol — dat intact blijkt te zijn — opgesloten. Het lijkt erg stug dat het zo snel weer is opgebouwd, en dan zeker niet op dezelfde plek, omdat die ontdekt was.

 • Twee pagina’s documentatie.

 

NOTEN

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hallenhuisboerderij  
 2. https://nl.geneanet.org/genealogie/gerrits/NLD/GERRITS-Nederland
  https://nl.geneanet.org/genealogie/masson/NLD/MASSON-Nederland
  https://nl.geneanet.org/genealogie/nierop/NLD/NIEROP-Nederland
  https://nl.geneanet.org/genealogie/?nom=dreesmer
  https://www.genealogieonline.nl/over-de-familienaam/dreesmer
 3. https://www.natuurpunt.be/pagina/mol
 4. Idem.
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Masson
 6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeentehuis
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2023