Samenvatting
Op weg naar Antwerpen vinden Robert en Bertrand een doos die van een auto valt met daarin een miniatuurpiramide. Zij redden Howard Nacarvon en zijn zus Evelyn van een losgebroken stier. Broer en zus handelen in Egyptische oudheden. Hun assistent is Egyptenaar Omar, die ook aan opgravingen doet voor de Nacarvons. Evelyn is verliefd op hem, maar hijzelf is gevallen voor bloemenverkoopster Lydia, een wederkerige liefde. De ziekelijk jaloerse Evelyn beraamt een aanslag op Lydia, die mislukt. Nummer 17 onderzoekt een vreemde zaak van drie uit Londen verdwenen egyptologen en illegale handel in oudheidkundige schatten. Het drietal gaat weer eens samenwerken en Robert en Bertrand treden bij Nacarvon in dienst. In een ‘verboden kamer’ ontdekken ze drie kisten waarmee de drie egyptologen vervoerd zijn en gegevens van een boek over piramidegeheimen uit 1802. In een kelder van een verlaten fabriek betrappen ze de Nacarvons en de drie vermiste egyptologen. Zij hebben een “onbekende, enorme krachtbron” ontwikkeld op basis van door de Fransman Mertier ontdekte duizenden jaren oude papyrusrollen met geheime kennis van Egyptische magiërs. Een dodelijk laserwapen avant la lettre (uitleg op pagina 19), wat blijkt als Evelyn hiermee egyptoloog Steindort vermoordt. Na betrapt te zijn worden Robert en Bertrand onder een piramidekrachtbron vastgebonden. Nummer 17 redt hen, maar raakt zwaar gewond. De Nacarvons komen om (is dat zo…? Zie album 60, De Doodsbode) bij een brand tijdens de belegering van het huis, de overgebleven twee egyptologen bij een confrontatie met gendarmes.

 

Thema
Misdaad. Ontwikkeling van een soort laserwapen avant la lettre voor kwade doeleinden. Dit alles tegen de achtergrond van egyptologie. Eerste deel van een tweeluik.


Een zeer dodelijke straal (pagina 18, prent 4).


 

Locatie
Antwerpen en omstreken.

 

Periode
Ná 1896. Zie pagina 13, prent 9. Daar wordt verwezen naar een schilderij, vermeld in een catalogus van tijdschrift Le Panorama Salon uit 1896.(1)

 

Vermomming
De drie vermiste egyptologen als mummies.

 

Redding
Op pagina 3 redden Robert en Bertrand Howard Nacarvon en zijn zus Evelyne van een op hol geslagen stier.

 

Bijzonderheden

 • Howard is afkomstig van Howard Carter (1874-1939), ontdekker van het ongeschonden graf van Toetanchamon (farao van 1332-1322 vóór Christus, farao sinds zijn tiende levensjaar). Nacarvon is afgeleid van lord George Carnarvon (1866 -1923), financier van Carter.
 • Robert blijkt ook een kundig EHBO'er (pagina 12, prenten 7 tot 11).
 • Een mandje dat in het water drijft in een album dat over Egypte gaat. Als dat geen toespeling is op het Bijbelverhaal over Mozes, die door zijn moeder in een mandje in het riet bij de oevers van de Nijl werd gelegd...

Pagina 7, prenten 10 en 11.

 • Le Panorama Salon 1896 (pagina 13, prent 9) bestaat echt. Het was een tijdschrift uit de negentiende eeuw. De afbeelding van het schilderij van Maurice Henri Orange (1867-1916) is duidelijk vereenvoudigd weergegeven als je het vergelijkt met het origineel.(2)

Links: Het schilderij uit de catalogus van Le Panorama Salon heet Bonaparte in Egypte (pagina 13, prent 10). Rechts: Bonaparte bij de grote piramide in 1798, waar hij een sarcofaag met daarin een mummie bekijkt (schilderij: Maurice Henri Orange).(3)

 • Nummer 17 heeft de smaak te pakken gekregen. Wederom rijdt hij met een wagen in plaats van zijn tricycle motorfiets.
 • Over de piramides doen de meest uiteenlopende theorieën de ronde. Naast de traditionele zijn er tal van andere verklaringen, zoals van theoretici van de paleocontacthypothese, maar ook van ‘lost civilization’ theoretici als de Belg Robert Bauval (1948) en de Brit Graham Hancock (1950).(4) Willy Vandersteen zal bij het verhaal zeker door een of andere controversiële theorie geïnspireerd zijn.
 • De delen 59 tot 62 hebben achterin steeds twee pagina’s achtergrondinformatie, hier over graven en mummies in het oude Egypte. Met ingang van deel 68, het tweede album uit de reeks van Ron Van Riet en Marck Meul (en tweemaal Yaack/Jacques Bakker) tellen de albums voortaan twee pagina’s achtergrondinformatie.

 

NOTEN

 1. https://www.amazon.com/Panorama-Salon-Champs-Elysees-Champ-Mars/dp/B071K23Y8L
  https://www.curiosaenkunst.nl/assortiment/boeken/le-panorama-salon-1896
 2. https://www.napoleon.org/en/magazine/whats-on/travels-egypt-normans-country-pharaohs-19th-century/
 3. https://www.napoleon.org/en/magazine/whats-on/travels-egypt-normans-country-pharaohs-19th-century/
 4. http://pyramidengeheimnisse.de/
  Zie ook: Pyramidengeheimnisse?: Enträtselte Mysterien (Frank Dörnenburg, Brose, 2009).
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022