Samenvatting
Robert, Bertrand en Joeki komen aan in Rochamp(s), omdat de Moldavische kolonel Swolska, die in den lande is, Joeki wil vermoorden. In het dorp worden ze opgevangen door voormalig waarzegster Madame Josette, een vriendin van mevrouw Mangin. In deze streek in de Ardennen vreest men reuzen vanwege de middeleeuwse legende van Huon. Swolska huurt de gebroeders Bresson in, drie onbetrouwbare ketellappers. Joeki wordt uiteindelijk gered door de reusachtige Anna Swan. Na haar tussenkomst stort Swolska in een ravijn te pletter.

 

Thema
Aanslagen op Joeki, tegen achtergrond van de grootste vrouw ter wereld.


 

Locatie
Rochamp(s), een fictief dorp in de Ardennen. In de titel is sprake van Rochamps, in het album steeds van Rochamp.

Rochamp, geen Rochamps (pagina 1, prent 1).

 

Periode
De Canadese Anna Haining Swan leefde van 1846 tot 1889. Ze was volgens het album 2,27 meter (pagina 20, prent 5), in werkelijkheid was ze ruim 2,28 meter. Ze was bedreven in muziek, acteren en literatuur. In het album is ze een getalenteerd beeldhouwster. Volgens Vandersteen maakte ze haar Europareis in 1869 en werd ze in dat jaar aan koningin Victoria van Engeland voorgesteld (zie ook pagina 20, prent 7).  Die gebeurtenis vond echter plaats op 2 juni 1871.  Op 17 juni (dus niet januari zoals wordt vermeld in de slotprent) 1871 trouwde ze in de Church of St. Martins in-the-Fields in Londen met de eveneens reusachtige Amerikaan Martin van Buren Bates (1837-1919), die bijna 2,20 meter was en als bijnaam Kentucky River Giant had. Ze hadden elkaar op de bootreis naar Europa ontmoet. In het album wordt ze Anna Swan genoemd, wat dus zou betekenen dat dit vóór haar huwelijk in 1871 afspeelt. Daarna noemde ze zich namelijk Anna Haining Bates. In het album wordt gesuggereerd dat ze langere tijd in Europa verbleef. Dat was ook zo, maar de hele tijd na aankomst op 2 mei 1871 in Liverpool tot het vertrek op 2 juli 1874 was ze samen met Martin van Buren Bates. Wat Willy Vandersteen suggereert, kan dus niet. Hij gaat ervan uit of suggereert dat de Europareis twee jaar eerder plaatsvond.
Na terugkeer in de Verenigde Staten woonde het echtpaar in de buurt van Seville, Ohio in een huis met plafonds op een hoogte van 4,27 meter en met extra brede deuren van 2,59 meter hoog.(1)

 

Vermomming
Nummer 17 als vrouw.

 

Redding
Op pagina 2 redt Bernard Madame Josette van de omvallende reusachtige Huon-pop.

 

Bijzonderheden

  • Het album sluit enigszins aan op deel 36, Het Raadsel Zarata, waarin de Britse Jane Bunford (1888-1922) voorkwam, die maar liefst 2,41 meter lang was.
  • De Anna Swan in het album is een knappe blondine. De echte was een brunette en vrij grof gebouwd. Hoogstwaarschijnlijk hadden Willy Vandersteen en Jeff Broeckx geen foto van haar tot hun beschikking.

Links: Anna Swan in de strip (pagina 20, prent 4). Rechts: De echte Anna Swan.

  • Op pagina 1, prent 5, vertelt Robert aan Joeki dat er mensenbeenderen van enorme afmetingen zijn gevonden. Daar bestaan in elk geval vele tientallen negentiende-eeuwse krantenberichten over, met name in Amerikaanse kranten.(2)
  • Op pagina 10, prent 4, komt een postbode voor.(3)
  • De schuilplaats achter de waterval (pagina’s 10, 11) is de zoveelste in een strip sinds Kuifje en de Zonnetempel.
  • Een antimilitaristische en in zekere zin ook anti-Duitse houding van de auteur blijkt uit “O ja... Bevel is bevel... Daar praten jullie alles mee goed” (pagina 22 prent 5).
  • Ketellappers hadden vaak een slechte naam, mede vanwege het rondtrekkend karakter van deze nu uitgestorven beroepsgroep, waarvan de leden in het Vlaams ketelbuysschers werden genoemd.
  • Opmerkelijk is dat de gebroeders Bresson wroeging hebben als ze meerdere mensen moeten vermoorden (pagina 22). Met alleen Joeki, een kind nota bene, hadden ze minder moeite, want dat was hun oorspronkelijke opdracht (pagina 8).

Bovenste twee stroken: Joeki moet dood, zonder wroeging, op pagina 8. Onderste twee stroken: Dan toch wat wroeging op pagina 22.

  • Robert vindt zijn meester. Tegen kolonel Swolska is hij niet opgewassen in een sabelgevecht.

 

NOTEN

  1. Phyllis R. Blakely, Swan, Anna Haining (Bates), op http://www.biographi.ca/en/bio/swan_anna_haining_11E.html
    https://medium.com/martin-van-buren-bates-the-kentucky-river-giant/i-discovered-my-great-uncle-was-a-giant-21714713272d
  2. Een opsomming, met afbeeldingen, van talrijke krantenberichten uit de negentiende eeuw over vondsten van reuzenbeenderen is te vinden in Giants on Record: America's Hidden History, Secrets in the Mounds and the Smithsonian Files (Jim Viera en Hugh Newman, Adventures Unlimited Press, 2015).
    Verder nog op de volgende website: https://www.andywhiteanthropology.com/blog/the-giants-of-olden-times-stories-in-19th-century-america-a-progress-report
    http://www.sydhav.no/giants/newspapers.htm
    De Amerikanen Jim Vieira en Micah Ewers hebben ruim 1.500 artikelen/rapporten verzameld van reuzen in onder meer kranten en tijdschriften.
  3. Meer informatie is te vinden in De ontwikkeling van de Belgische Post (1830-1913), in: Revue Belge de Philologie et d’Histoire 74 (Bart van der Herten, 1996, pagina 805-837). Dit is ook gepubliceerd op: https://www.persee.fr/doc/rbph_0035-0818_1996_num_74_3_4125.
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022