Samenvatting
Een nogal bij elkaar gezocht verhaal. Op een kazerne wordt een Maxim-machinegeweer gestolen. De opdrachtgever, Bizko, komt hierbij om. Zijn vijf handlangers dossen zich uit als officieren van de jagers-verkenners der burgerwacht. Leider is Antoine Kopran, een bijna failliete aannemer. De bende pleegt bankovervallen, waarvoor ze de kleinste vrouw ter wereld inzetten, Lucia Zarate. Haar zusje werd gegijzeld om haar te dwingen. Samen met Nummer 17 weten Robert, Bertrand en Joeki de zaak te redden. Met het machinegeweer houden de zwervers de boeven even van zich af, totdat hulp opdaagt van Nummer 17 en de gendarmen. De kleine mensen worden vervolgens aan hen voorgesteld.

 

Thema
Spionage en diefstal mitrailleur. Tevens een gelegenheid voor Willy Vandersteen om zogenaamde human freaks of nature te tonen. In de negentiende eeuw waren mensen met bijzondere lichamelijke kenmerken namelijk gewilde kermis- en circusattracties.

 

Locatie
Brussel (Centrale Bank), maar het kan natuurlijk ook een lokale vestiging zijn geweest. Er waren er onder meer in Kortrijk en Luik (beide eind 2018 gesloten). Rochefort (Ardennen), Antwerpen.

 

Periode
Weer een album waar losjes met de tijden wordt gegoocheld. Het eerste Maxim-machinegeweer dateert van 1883. Pas vanaf medio jaren 1890 werden deze op een tripod gemonteerd. Uit welk jaar onderstaand model komt, heb ik niet weten te achterhalen.

Boven en linksonder: Het Maxim-machinegeweer op een tripod (pagina 1). Rechtsonder: Hiram Maxim en het echte machinegeweer (Wikicommons). Dit plaatje heeft Vandersteen als uitgangspunt genomen. Zie ook de patroonkist met de deksel op de voorgrond.

Lucia Zarate (dus niet Zarata) kwam uit Mexico en leefde van 1864 tot 1890.
De afbeelding van Jane Bunford (1895-1922) en hoe ze eruit ziet, laat haar zien op het eind van haar korte leven, dus begin jaren 1920. Verder was Jane Bunford niet 2,38, maar 2,41 meter groot.(1)
Het affiche van A Gaiety Girl (pagina 7) van de Britse kunstenaar en illustrator Dudley Hardy (1867-1922) is uit 1894. Hij heet dus niet Hardy Dudley, zoals Joeki zegt (pagina 7, prent 4).(2)

Rechts: Affiche (WikiCommons) van A Gaiety Girl van Dudley Hardy, terug te vinden in de strip op pagina 7.

 

Vermomming
Antoine Kopran en zijn spitsboeven als officieren van de jagers-verkenners der burgerwacht. Olivia als gemaskerde vrouw in sprookjesspel.

 

Redding
Op pagina 3 redden Robert, Bertrand en Joeki Nummer 17, die een diefstal van een Maxim-mitrailleur uit een kazerne tracht te verhinderen.

 

Bijzonderheden

 • Lucia Zarate redt Robert het leven door diens belager in de hand te schieten (pagina 24, prent 2).

  Sir Hiram Stevens Maxim (1840-1916) was een Amerikaanse uitvinder, die zich in 1900 tot Brit liet naturaliseren. Hij vond behalve machinegeweren onder meer de muizenval uit.(3)
 • Op pagina 1 geeft Robert meteen weer uitdrukking aan de anti-oorlogshouding van het duo als hij het over het Maxim-machinegeweer heeft: “Dat lijkt me een vreselijk tuig!” Als het nodig is om de boeven op afstand te houden (pagina's 16, 17, 18, 21, 24) worden de principes echter zonder poespas overboord gegooid.
 • Lucia Zarate toerde inderdaad door Europa, maar wel met haar ouders en haar jongste zusje. Op 26 februari 1881 bezochten ze koningin Victoria en de koninklijke familie in Buckingham Palace. Haar lengte was niet 50 centimeter, zoals op pagina 27 prent 1 wordt vermeld, maar 61 centimeter.(4)
 • Behalve Jane Bunford komt er nog een historische vrouwelijke reuzin in Robert en Bertrand voor: Anna Swan, en wel in deel 55, Vlucht naar Rochamps.
 • Bertrand showt op pagina’s 10, 15 en vooral 16 zijn kracht.
 • In 1932 regisseerde de Amerikaan Todd Browning (1880-1962) de klassieke cultfilm Freaks over een rondreizend circus(gezelschap). In deze meeslepende rolprent spelen echte zogenaamde ‘human freaks of nature’ een zeer belangrijke rol en stelen zij de show.(5)

Aanplakbiljet voor de film Freaks (1932) van regisseur Todd Browning.

 • Het optreden op kermissen en in variététheaters en circussen met human freaks of nature zou in onze huidige politiek correcte tijden niet meer kunnen. In de negentiende eeuw was dit voor deze mensen echter vaak de enige manier om een inkomen te genereren.
 • Dit is een van de weinige albums, waar ook nog een andere zwerver in voorkomt, in dit geval Dikke Jef (pagina's 7, 8).
 • In Rochefort bevindt zich de grot van Lorette-Rochefort en daar vlak bij liggen de Grotten van Han.

 

NOTEN

 1. https://timenote.info/en/Jane-Bunford
 2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dudley_Hardy-A_Gaiety_Girl.jpg
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dudley_Hardy
 3. https://www.britannica.com/biography/Hiram-Maxim
 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Luc%C3%ADa_Z%C3%A1rate
 5. https://www.imdb.com/title/tt0022913/?ref_=fn_al_tt_2
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021