Samenvatting
In Brabant wordt een eenhoorn waargenomen. Nummer 17 vraagt Robert en Bertrand zich voor te doen als landmeters om hem te helpen bij een belangrijke opdracht. Het heeft te maken met een treinroof in Londen vijf jaar geleden, toen twee mannen een geldtransport overvielen waarbij een spoorwegbeambte omkwam. De speurder denkt dat de heer Bartings en broers en zus Merhons ermee te maken kunnen hebben. Dit blijkt te kloppen. Bartings is Frans Dolfens, die na de overval zijn partner Pierre Kordijns vermoordde om de buit niet te hoeven delen. De Merhons zijn diens broers en zus. Zij willen wraak en en passant de buit inpalmen. Dat kost de mannen het leven. Dolfens/Bartings wil naar het buitenland vluchten, maar zijn rekening is door toedoen van Nummer 17 geblokkeerd. Om voor verwarring te zorgen, doste Bartings/Dolfens zijn paard als eenhoorn uit, in de hoop dat een regionale middeleeuwse legende de aandacht van hem zou afleiden.

 

Thema
Misdaad, whodunnit. Geldtransport, treinoverval, wraak.


 

Locatie
Brabant. Bij het fictieve kasteel De Eenhoorn en Herberg De Kroon, een veelvoorkomende naam. Londen (pagina 14, 15).

 

Periode
Plusminus 1860, vijf jaar na de grote treinroof van 1855.

 

Vermomming
Een paard als eenhoorn.

Een eenhoorn die toch geen eenhoorn blijkt te zijn (pagina 11).

 

Redding
Geen redding ditmaal, maar Robert en Bertrand ontfermen zich kortstondig over de dronken Bertus, huisbewaarder van kasteel De Eenhoorn.

 

Bijzonderheden

  • In 1855 vond er daadwerkelijk een treinoverval plaats op het traject Londen-Folkestone. Hierop gebaseerd maakte de Amerikaanse schrijver en regisseur Michael Crichton (1942-2008) in 1978 de speelfilm The First Great Train Robbery met in de hoofdrollen Sean Connery (1930-2020) en Donald Sutherland (1935).(1) Bij de echte overval waren vier Britse daders betrokken en vielen geen slachtoffers. De daders werden veroordeeld, maar de buit nooit teruggevonden.(2) Het album van Robert en Bertrand is uit 1983, dus hoogstwaarschijnlijk door de speelfilm geïnspireerd.
  • De eenhoorn was een geliefd thema bij Studio Vandersteen, onder meer bij De Rode Ridder, Jerom en later ook Suske en Wiske. Soms een echte, zoals bij De Rode Ridder. Hier een ‘valse’, een beslagen paard.
  • “Even kopiëren”, zegt Henri Kordijns, alias Merhons, over het kaartje van Larkens Drukkerij. Hij heeft het echter meegenomen (pagina 9, prenten 1 en 8).
  • Tweede geval van gevluchte misdadigers vanuit Groot-Brittanië naar België. In deel 32, De Elfenjager, speelt dit ook, maar gaat het om Britten. Ditmaal betreft het Belgen die hun misdaad vlakbij Londen hebben gepleegd.

 

NOTEN

  1. https://www.imdb.com/title/tt0079240/?ref_=fn_al_tt_4
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Gold_Robbery
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021