Samenvatting
Robert en Bertrand treden in dienst van de Engelsman Mr. Bartwright, die zegt bedreigd te worden. Hij blijkt een van de mensen die in de Britse Luddites, ofwel Luddisten, infiltreerden met als doel brandkasten te kraken. Zijn drie kompanen werden gepakt en na hun gevangenisstraf willen zij nu hun deel van de buit plus wraak nemen. Na zijn ontmaskering slaat Bartwright op de vlucht en valt uiteindelijk op de pijl van het beeld De Elfenjager. Het verhaal van het meisje Elsje, dat na de dood van haar vader elfjes ziet, zet het beeld van de elfenjager wat in de belangstelling, zodat die bij Bartwrights dood niet zomaar uit de lucht komt vallen.

 

Thema
Misdaad. Afpersing, wraak, brandstichting, brandkastkraak, moord. Op de achtergrond komt sociale thematiek aan de orde met de strijd van Britse wevers tegen hun werkloosheid, waar zij de opkomst van weefmachines voor verantwoordelijk stelden. Het meisje Elsje zorgt met haar elfjes voor het sprookjesachtige element.

Sprookjeselementen.

 

Locatie
Op de heide. Hiermee wordt de Kalmthoutse heide bedoeld, een natuurgebied in de provincie Antwerpen, vlakbij het dorp Kalmthout en de grens met Nederland.

 

Periode
Dit is weer zo’n album dat in diverse tijden lijkt te spelen. Eerste helft jaren 1820, dus nog tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, omdat het verschillende jaren ná het Luddisme speelt. Dat was een sociale beweging, die zich vooral in de jaren 1811-1813 verzette tegen technologische ontwikkelingen, in het bijzonder de opkomst van weefmachines. De uniformen van de militairen die op de Luddisten schieten (pagina 17) doen ook aan deze tijd denken.
Fotografie is dan weer iets wat hier afbreuk aan doet (pagin's 14, 16). Dat bestond pas sinds 1826.(1) Hier is het echter al jaren bekend.
Verder is er duidelijk sprake van België en Nederland (pagina 21, prent 1, en pagina 28, prent 4). Dus dat betekent ruim na de Belgische onafhankelijkheidsstrijd/revolutie van 1830-1839.

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Het album opent ermee dat een paard zijn ruiter heeft afgeworpen. Bertrand brengt het paard tot stilstand en Joeki ontfermt zich over de ruiter. Pas als de zwervers hem zijn verloren brieventas terugbrengen toont hij zijn dankbaarheid.

 

Bijzonderheden

  • Bartwright vertelt dat de Luddistenbeweging opgericht werd door Ned Ludd. Dat is echter niet waar. De beweging werd naar hem vernoemd, omdat hij (een van) de eerste(n) was die zich zou hebben verzet tegen de modernisering en technologische ontwikkelingen. Het is echter niet zeker of hij wel echt heeft bestaan of slechts een mythische figuur was.(2)
  • De uniformjassen van de Britse soldaten op pagina 17 zijn blauw. Dit lijkt een fout van de inkleurster. Verreweg de meeste regimenten en onderdelen hadden eeuwenlang rode jassen. Hun bijnaam was dan ook roodjassen of roodrokken.
  • De volwassenen spelen allen het spelletje van Elsje mee. Vanwege de vroege dood van haar vader, die tijdens een onweer door de bliksem werd getroffen, lijdt ze aan hallucinaties. Ze ziet nu constant elfjes. “Iedereen speelt mee om haar niet onnodig te kwellen” (pagina 14, prent 3).
  • De prent waarin Sam en Bill, op de vlucht voor de gendarmes en het oprukkende vuur, met hun auto over een sloot vliegen heeft veel weg van de covers van deel 9, Het Zilveren Raadsel, en van Suske en Wiske deel 135, De Gekke Gokker. Zie ook deel 64, Paniek in Saltshire, en deel 66, De Vleermuis.

 

NOTEN

  1. https://historianet.nl/cultuur/geschiedenis-van-de-fotografie-zo-werd-de-foto-van-iedereen
  2. https://www.history.com/news/who-were-the-luddites
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021