Samenvatting
Robert, Bertrand en Joeki stormen het verhaal binnen door een boerengezin, wier hoeve in brand is gestoken, te helpen de brand te blussen. Mede dankzij de vochtigheid vanwege dagenlange regenval en windstilte lukt dat ook. Ze treden bij mevrouw Velrinck in dienst om te helpen bij archeologische opgravingen. Haar dochtertje Nina is jaren geleden ontvoerd, vermoedelijk door nomadenvolk de Bjordars uit het Balkanland Frovania. Ondertussen worden huizen uit de streek rondom het kasteel gebrandschat. Nummer 17 komt ook een onderzoek instellen. Na brand in een herberg ontdekt Joeki een toegangssleutel tot een verborgen kamer in het kasteel met daarin een gouden hand. Brandstichter bij de herberg blijkt een ontvluchte gevangene. De overige branden blijken door mevrouw Velrinck te zijn gesticht, daartoe gechanteerd en fors beïnvloed door de betoverde gouden hand, die beweert meer over haar dochter en haar verblijfplaats te weten. De gouden hand was vervloekt door de middeleeuwse zwarte magiër Zabor, die wraak wilde nemen op Kasteel Kanterdael en de nakomelingen van toenmalig kasteelheer Menijn. De hand wordt uiteindelijk vernietigd. Na Joeki naar de kostschool te hebben gebracht vertrekken Robert en Bertrand per trein naar Frovania om Nina te zoeken. Magda Velrinck belandt in een instelling om geestelijk te herstellen.

 

Thema
Misdaad. Wraak door een betoverde hand, chantage en brandstichting.


 

Locatie
Een dorp bij het fictieve kleine middeleeuwse kasteel Kanterdael. Verder wordt het eveneens fictieve land Frovania genoemd.

 

Periode
Eind negentiende eeuw. Hoogstens aan de hand van de trein te bepalen.

 

Vermomming
Janus Bertens als de brandstichter met korte cape. Mevrouw Velrinck als brandstichtster met kapmantel.

 

Redding
De drie vrienden helpen een boerengezin bij wie brand is gesticht door een gedaante in kapmantel, de zaak te blussen. Ze treden in dienst bij weduwe Magda Velrinck, die met chauffeur en huishoudster kasteel Kanterdael bewoont.

 

Bijzonderheden

  • Het album heeft een hoog De Rode Ridder-gehalte. Allereerst een middeleeuws kasteel. Verder lijkt het nomadenvolk de Bjordars ontleend aan De Rode Ridder deel 24, De Zwarte Banier. Beoefenaar der zwarte kunsten Zabor heeft wel iets weg van Johans aartsvijand Bahaal (pagina 22, met name prenten 3 en 5). Tenslotte zijn verhalen over tovenarij en plunderaars bij De Rode Ridder schering en inslag. Een brandstichter met kapmantel doet denken aan De Vuurgeest, deel 13 van De Rode Ridder.

Eerste en derde prent: Bahaal uit De Rode Ridder deel 41, De Laatste Droom. Tweede en vierde prent: Tweemaal Zabor (pagina 22, fragmenten uit prenten 3 en 5).

  • Wat de bewoning van het kasteel door de eeuwen heen betreft, is sprake van flinke inconsequenties. Op pagina 3, prent 7, vertelt Magda dat ze kasteel Kanterdael van haar man, generaal Velrinck, heeft geërfd. Op pagina 22, prent 2, zegt ze dat Kanterdael in de middeleeuwen werd “gebouwd door Menijn, een van mijn voorouders.” Hij woonde daar ook en tovenaar Zabor zwoer ooit wraak op zijn nageslacht te nemen. Op pagina 23, prent 5: “De jaren gingen voorbij. Kanterdael wisselde vele malen van eigenaar. Ik kreeg het van mijn ouders bij mijn huwelijk.” Het was dus weer terug in de familie gekomen, op zijn laatst bij haar ouders. Ze kan het dus niet van haar echtgenoot hebben geërfd.

Linksboven: Erfenis van echtgenoot (pagina 3, prent 7). Rechtsboven: Kasteel in middeleeuwen gebouwd door voorouder Menijn (pagina 22, prent 2). Onder: Huwelijksgeschenk van haar ouders (pagina 23, prent 5).

  • Het album De Gouden Hand verscheen voor het eerst op 1 februari 1983. In 1981 maakte de Amerikaanse regisseur Oliver Stone (1946) de psychologische horrorthriller The Hand met in de hoofdrol de Britse acteur Michael Caine (1933). De laatste speelt een striptekenaar die bij een auto-ongeluk zijn rechter(teken)hand verliest, waarna de hand zelfstandig aan het moorden slaat. Deze rolprent ging in de Verenigde Staten op 24 april 1981 in première.(1) Het kan dus niet anders dat Willy Vandersteen deze film gezien heeft en het idee van een kwaadaardige ‘losse hand’ als uitgangspunt voor dit album heeft genomen.

Links: Fragment uit The Hand (1981). Rechts: Close-ups van de gouden hand.

  • Frovania ligt in Oost-Europa. Hoogstwaarschijnlijk heeft Vandersteen dit fictieve land gebaseerd op Slovenië en Roemenië, Slovenia en Romania in het Engels. Zou de trein de Orient Express zijn, waarmee het duo al eens eerder reisde? De locomotief is in elk geval verschillend van die uit deel 45, Drama in de Orient-Express.
  • Nummer 17 maakt geen jacht op het zwerversduo, ofwel vanwege hun baantje ofwel vanwege zijn vertrek naar Frovania.
  • Op pagina 2 komt weer eens een rijmelarij van Robert voor.
  • Albert blijkt op pagina 3 de chauffeur van Magda Velrinck. In het album komt echter geen enkele auto voor.
  • Geen slak ditmaal.

 

NOTEN

  1. https://www.imdb.com/title/tt0082497/?ref_=fn_al_tt_1
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hand_(1981_film)

 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021