Samenvatting
Tijdens een bezoek aan Amsterdam belanden Robert, Bertrand en Joeki in het Palingoproer, waarbij Bertrand abusievelijk wordt gearresteerd. Nadat Robert een koetsier redt, introduceert deze hem en Joeki bij zijn werkgeefster, gravin Blanche de Touflor. Zij heeft over de zwervers gehoord via Mangin en laat vervolgens haar invloed gelden om Bertrand vrij te laten. Het drietal brengt op haar verzoek een ring naar een juwelier in Brussel. Daar blijken ze midden in een spionagezaak te zijn beland. Bertrand wordt ontvoerd en de koetsier vraagt Robert en Joeki de ring naar de gravin te brengen, die inmiddels op kasteel Noville verblijft. De ring bevat informatie om veel mensen te redden in het door de Duitsers belegerde Parijs ten tijde van de Frans-Duitse Oorlog. Franse soldaten brengen de inhoud uiteindelijk naar Parijs. De gravin blijkt evenwel een dubbelspionne en een voormalige geliefde van Bertrand. Joeki weet de Franse militairen te redden en de gravin komt om door een ontploft pistool.

 

Thema
Spionage in oorlogstijd met op de achtergrond sociale misstanden.

 

Locatie
Amsterdam, Brussel, kasteel Noville bij Parijs. De naam van het kasteel is waarschijnlijk op Château de Neuville gebaseerd. Dit ziet er echter anders uit.

 

Periode
Op 25 en 26 juli 1886 vond in Amsterdam het Palingoproer plaats. Vanuit het Palingoproer wordt men na een bezoek aan Brussel vervolgens betrokken bij de Frans-Duitse Oorlog ten tijde van het beleg van Parijs, dat duurde van 19 september 1870 tot 28 januari 1871. Hier rijden ook nog diverse auto's. Anachronismen volop. Zie ook Bijzonderheden.

In een later album komen Robert en Bertrand wederom in het Palingoproer terecht. Hoe kan dát nu?...(1)

 

Vermomming
Bertrand als dienstmeid. James Pond als oude man met bril, snor en baard.

 

Redding
Robert en Joeki brengen een koets met een op hol geslagen koetspaard tot stilstand en redden daarmee de koetsier in dienst van gravin Blanche de Touflor (pagina 2).

 

Bijzonderheden

 • Begrip voor de opkomst van de "jonge socialistische beweging", vanwege de "armoe, werkeloosheid (sic.), ellende. Dit is verzet uit wanhoop" (pagina 1, prenten 2 en 3).
 • De internationale spion James Pond (pagina 5) is uiteraard gebaseerd op James Bond (007).
 • Bij Moeder Kramik in het Brusselse Ter Kamerenbos bestond echt.(2)

Bij Moeder Kramik, pagina 10, prent 2.

 • De Hitlergroet avant la lettre door een dikke Pruisische Officier (pagina 23).
 • Bertrand vertelt op pagina 17 over zijn verblijf in Polen. Dat bestond echter niet als onafhankelijke natie tussen 1795 en 1918. Het land was in die tijd opgedeeld tussen Pruisen/Duitsland, Rusland en Oostenrijk-Hongarije. Wel bestond in de periode 1807-1813 nog het Hertogdom Warschau, een vazalstaat van het Frankrijk onder Napoleon Bonaparte (1769-1821).
 • Elisha Collier (1788-1856) wordt door gravin de Touflor een Engelsman genoemd. In werkelijkheid was hij een Amerikaan, die een groot deel van zijn leven, van 1818 tot 1850, in Engeland woonde. Zijn cilinderpistool dateerde van 1814, werd in 1818 gepatenteerd en vanaf 1819 geproduceerd en was dus zeker niet nieuw in 1870-1871. Bovendien werd dit pistool veel gebruikt in het Britse leger in het toenmalige Brits-Indië.(3)
 • De Pruisen/Duitsers zijn de overduidelijke bad guys tijdens de Frans-Duitse Oorlog.
 • Er worden kleine tipjes van de sluier gelicht over het verleden van Robert en Bertrand.

 

NOTEN

 1. Robert en Bertrand 85: Palingoproer. Scenario door Marck Meul, tekeningen van Ron Van Riet. Zoals in de inleiding voor dit Robert en Bertrand-overzicht aangegeven, worden de albums na deel 66 niet behandeld.
 2. https://tresorsdelacademie.be/fr/cartes-postales/bruxelles-brasserie-bois-de-la-cambre
 3. https://military.wikia.org/wiki/Elisha_Collier
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021