Samenvatting
Mijnheer Mangin, hoofd van het parket in Antwerpen, schakelt Robert en Bertrand in om barones Cammo Milje uit Moldavië te beschermen. De barones verblijft op kasteel Rozendael, dat door een waterduivel wordt geteisterd. Verder wordt het kasteel belaagd door Moldaviërs. In werkelijkheid speelde de barones voor waterduivel om hen op afstand te houden met de bedoeling haar neefje Joeki, kroonprins van Moldavië, te beschermen. Rebellen hadden in hun vaderland de macht gegrepen en daarbij het vorstenpaar, de ouders van Joeki, vermoord. Als meerderjarige zal de knaap een fortuin erven. Het nieuwe regime wil hem daarom ontvoeren, om dit geld in handen te krijgen. Robert en Bertrand weten de Moldaviërs uit te schakelen, maar de barones komt om het leven. De zwervers beloven haar op haar sterfbed om Joeki naar de kostschool van haar vriendin te brengen.

 

Thema
Mysterie, waterduivel, misdaad, revolutie.

 

Locatie
Antwerpen en kasteel Rozendael (fictief). Het kasteel is gebaseerd op kasteel Bossenstein in Ranst. Dit kasteel gebruikte Willy Vandersteen al in het eerste en het laatste prentje van De Weerwolf, dat voor het eerst verscheen in weekblad Ons Volk van 26 juni 1949 tot 15 januari 1950. Kasteel Bossenstein wordt ook Halmaleshof of Allemanshof genoemd.

Linksboven: Kasteel Rozendael.
Rechtsboven: Slot Kraaienhof in de Kempen. Openingsprent van De Weerwolf, voor het eerst verschenen op 26 juni 1949 in weekblad Ons Volk.
Rechts: Kasteel Bossenstein te Ranst.(1) Hierop zijn beide bovenstaande kastelen gebaseerd.

 

 

Periode
Einde van de negentiende eeuw, waarschijnlijk 1894, het jaar waarin de automobiel Berliet het levenslicht zag. "Hm, een splinternieuwe Berliet!", aldus Robert op pagina 1.(2)

Rechts: De echte Berliet 1894.(3)

 

Vermomming
Robert als waterduivel en later als oud vrouwtje.

 

Redding
De vagebonden redden een dame. Het is mevrouw Mangin, wier auto in de greppel was beland. Dit blijkt echter door haar in scène gezet, op verzoek van haar echtgenoot, hoofd van het parket.

 

Bijzonderheden

  • "Het krediet werd nog niet uitgevonden", aldus Robert in een toespeling om auto’s op afbetaling of financiering kopen, wat vanaf de jaren 1970 steeds meer in zwang raakte (pagina 1, prent 5). Dit soort toespelingen op de toekomst komen in de eerste albums geregeld voor.
  • De naam Cammo Milje is ontleend aan "camomille", het Franse woord voor "kamille".(4)
  • Joeki is gemodelleerd naar het door zijn vader gemaakte borstbeeld van de kleine Willy Vandersteen zelf.(5)
  • Ook in De Rode Ridder deel 28, De Maansteen, en deel 38, De Verzonken Klok, is sprake van een waterduivel, die er uiteindelijk geen blijkt te zijn.
  • Op pagina 7, prent 11, haalt Cammo Milje een pistool uit een doos, in 1850 gemaakt door J. Kirner in Boedapest. Het gaat om de Hongaarse wapenfabrikant Jos(z)ef Kirner senior (1809-1869).(6)


Boven:
De waterduivel uit De Rode Ridder 38: De Verzonken Klok.
Rechts: De waterduivel uit Mysterie op Rozendael.

 

NOTEN

  1. https://www.boeiendbelgie.be/nl/bezienswaardigheden/bossenstein/1259/
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slot_Bossenstein_R01.jpg
  2. http://www.memoires-industrielles.fr/?q=doc/db01166
  3. https://myntransportblog.com/2015/11/11/berliet-automobiles-lyon-france/
  4. https://archief.stripspeciaalzaak.be/Toppers/WillyVandersteen/60_RB1.html
  5. Studio Vandersteen. Kroniek van een legende 1947-1990 (Ronald Grossey, Roularta Books, 2007, pagina 255)
    https://archief.stripspeciaalzaak.be/Toppers/WillyVandersteen/60_RB1.html
  6. http://littlegun.be/identification/1%20demande%20identification%20publiee%20bis.htm
    https://www.doublegunshop.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=276043&page=all
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021