PAGINA 52
ROBBEDOES ONUITGEGEVEN (4)

ok temidden een verhaal moet alles wijken voor een verzoek van de uitgever. In een ingelaste scène in Het Nest van de Marsupilami's wensen de helden en IJzerlijm de lezers een vrolijk kerstfeest.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

In 1956 liep Het Nest van de Marsupilami's in het weekblad Robbedoes. De vrome uitgever Charles Dupuis hiled eraan dat het belangrijkste personage van zijn weekblad een vrolijk kerstfeest diende te wensen aan de lezers. Braaf zoals-ie toen nog was, laste André Franquin in het lopende verhaal een extra pagina in waarop IJzerlijm haar documentaire onderbreekt om Robebdoes en Kwabbernoot op het podium te sommeren en samen alle kerstwensen over te brengen. Achteraf weigerde Franquin dat deze pagina in het album werd opgenomen. Hij hield er echt niet van.
Deze pagina verscheen in Robbedoes-nummer 975 van 20 december 1956. Dat nummer hebben we zelf niet in huis. De reproductie in de Rombaldi-reeks is in zwart-wit en laat te wensen over. Ook in de recente Franstalige integrales staat deze pagina in zwart-wit met zodanig veel grijze vlakken dat je met moeite de bovenste twee stroken kan lezen. De versie in kleur die je hierboven ziet staan, verscheen enkel in het boek Et Franquin Créa la Gaffe (1986). Het gordijn in de onderste halve pagina is er voor de gelegenheid bijgeschilderd. We hebben nu zelf de Nederlandse tekst gemonteerd op de Franstalige kleurenversie. Bij deze krijg je nog wat unieks te zien ook.