PAGINA 48
ROBBEDOES ZONDER UNIFORM

en klassieke stripheld dient zich aan zijn vestimentaire gewoontes te houden. Dat gold vele jaren voor Robbedoes tot wanneer Franquin het realistischer achtte om hem voor een keer in een andere outfit te hijsen.

Al na twee pagina's in De Gorilla Heeft het Gedaan (1956) ruilt Robbedoes zijn piccolo-uniform in voor een outfit die meer past voor de fotoreportage die hij met Kwabbernoot in de toenmalige Belgische kolonie Congo zal maken. Een primeur, want voorheen zag je Robbedoes niet eerder zonder zijn gekende uniform, zelfs niet tijdens zijn eerdere bezoekjes aan Afrika in Robbedoes Reist door Congo (1941-1942), De Erfenis (1946-1947) en Robbedoes bij de Pygmeeën (1949). Maar in dat laatste verhaal liet hij toch al eens zijn vestje openstaan. Om de lezers niet al te veel van de wijs te brengen, liet Franquin Robbedoes' hemd rood inkleuren.
In bovenstaand plaatje merk je nog eens het kleurverschil tussen de bestaande albums in het Nederlands (waar het hemd er rozer uitziet) en de voor de Franse integrale reeks opgepoetste versie.