PAGINA 29
ROBBEDOES GECOVERD (1)

o'n twintig jaar na de albumverschijning van Robbedoes en de Erfgenamen nam André Franquin de gelegenheid te baat om de coverillustratie volledig te hertekenen voor een platenhoes.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De coverafbeelding van Robbedoes en de Erfgenamen (1951-1952) hertekende Franquin in 1973 voor een 33-toerenplaatje met een Franstalig luisterspel van het hele album. Zo'n luisterspelen kwamen wel vaker voor bij zowel reeksen van het weekblad Robbedoes als bij concurrent Kuifje.
Ook van de Robbedoes-verhalen De Dictator en de Paddestoel (1953-1954) en Het Schuilhol van de Moeraal (1954-1955) kwamen respectievelijk in 1983 en 1959 plaatjes uit. Van Het Schuilhol van de Moeraal bestaat ook een editie uit 1983 met andere platenhoes. De illustratie hiervan, samen met die van De Dictator en de Paddestoel, was slechts een hermontage van de bestaande albumcovers. De hoes van Het Schuilhol van de Moeraal uit 1959 was een mooie hertekening (eigenlijk volledig geschilderd, zie afbeelding hieronder) door Franquin en de toenmalige ateliermedewerkers Jean Roba en Jidéhem die ook de nieuwe illustraties bij het twaalf tellende boekje bij het plaatje illustreerden.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.